Pastlaid meenutavad õielised

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karl Adami

Mais võimutsenud soe ja kuiv meelitas õitsema rohkelt neid taimi, mis õide puhkemise aja sageli juunisse on planeerinud. Sirelid on suuresti nüüdseks ära õitsenud, rääkimata metsikus looduses kõrguvatest taimedest. Kõikjal tunneb lõhnu, märkab rohelust ja hoolimata kuivusest lopsakustki.

Suur osa taimi toob putukaröövikute kiuste nähtavale kaunid õied, nende seas meie omad orhideed ehk käpalised. Eestis kasvab ligikaudu 1500 liiki soontaimi ja nende seas 35 liiki orhideesid. Seda pole küll palju, kuid seda erilisemad nad on. Käpaliste hulgast hakkab kindlasti silma kaunis kuldking, mille Eesti orhi­deekaitse klubi valis Eesti riigi juubeliaastal aasta orhideeks.

Tutvusin käpalistega üle paarteise aasta tagasi. Ikka silmasin mõnd sõrmkäppa või kahelehist käokeelt ehk rahvakeeli ööviiulit kuival niidul või mullikatele mõeldud karjamaal. Toona olid need kõigest taimed, kuigi selgi ajal märkasin, et võrreldes näiteks võilillega leiab neid märksa harvemini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles