Alanud on seakatku kõrghooaeg

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatkutsoon. Pilt on illustratiivne.
Seakatkutsoon. Pilt on illustratiivne. Foto: Kasper Mäe

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) teatel on alanud Aafrika seakatku kõrghooaeg, mil tuleb väga rangelt bioohutusmeetmeid järgida.

Seakatku leviku tõttu tuleb bioohutusnõudeid järgides olla tavapärasest tähelepanelikum, kuna 11. juunil 2018 avastati Lätis Jelgava lähistel 165 seaga farmis haiguse uus puhang.

Kõikjal Eestis kehtib sigade väljas pidamise keeld. Taudistunud aladel peab farmiomanik välistama metsanotsude ligipääsu kodusigadele ning kõigile vahenditele ja materjalidele, mis võivad rõngassabadega kokku puutuda. Jahil käinu ei tohi minna loomapidaja ettevõttesse ega vähemalt 48 tunni jooksul pärast jahti sigadega kokku puutuda.

Inimestele seakatk ohtu ei kujuta, kuid nad võivad viirust edasi kanda. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sealiha süüa on ohutu. Kogu Eestis turul pakutav liha on VTA järelevalve all ja kontrollitud.

Eestis on mai lõpu seisuga uuritud sel aastal 3016 metssiga, kellest 198-l diagnoositi katk. Enamik neist on kütitud metsanotsud.

Kõige rohkem on haigeid metssigu leitud Saare-, Läänemaal ja Lääne-Harjumaal, nende piirkondade seafarmides on Aafrika seakatku nakatumise oht kõige suurem.

Pideva järelevalve all on Eesti kodusead, kellest tänavu on uuritud üle 3000. Eestis ei ole sellel aastal kodusigade seas katkupuhanguid seni tuvastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles