Linnaorkester lõpetab hooaja

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkestrit juhatab täna Jüri Alperten ja üles astub üheksa säravat solisti.
Orkestrit juhatab täna Jüri Alperten ja üles astub üheksa säravat solisti. Foto: Henn Soodla

Pärnu linnaorkester ootab muusikasõpru homme Pärnu kontserdimajja, et koos panna punkt külmale hooajale.

Kontserdi avalooks on peadirigent Jüri Alperteni juhatamisel Wolfgang Amadeus Mozarti elegantsed „Kuus saksa tantsu“ KV 571.

Hooaja lõppkontsert pole traditsiooniliste killast, tähendas Pärnu linnaorkestri direktor Kaija Velmet. Hea tava järgi mängitakse lõpetamisel üht sümfooniat ja antakse säramise võimalus mõnele suurepärasele solistile. “Meie nii tagasihoidlikud ei ole: Pärnu linnaorkestri hooaja lõppkontserdil saab kuulata korraga üheksat solisti, kellest vaid üks, Kaido Välja, on väljastpoolt orkestrit.”

Ettekandele tuleb Louis Spohri nonett F-duur op. 31, mis on loodud puhkpillikvintetile ja keelpillikvartetile. Kontserdi teises pooles kõlab Ludwig van Beethoveni rõõmuküllane ja optimistlik sümfoonia nr 8 F-duur op. 93.

Hooaega kokku võttes tõdes Velmet, et aastate jooksul on orkestri tuumiku moodustanud enamasti ühed ja samad muusikud. “Samal ajal on see linnaorkester, mis alustas 1994. aastal, ja see, mis on kuulaja ees laupäeval, kaks täiesti erineva kunstilise tasemega kollektiivi,” märkis ta.

Orkestri pidev areng on olnud märgatav kõigile, kes kollektiivi tegemisi on läbi aastate jälginud.

“Juba ammu ei räägita Pärnu linnaorkestrist kui Eesti kultuurimaastikul marginaalsest kollektiivist. Vastupidi, meid märgatakse, hinnatakse ja meiega arvestatakse. Seda näitavad arvukad koostööpakkumised kontserdikorraldajatelt, dirigentidelt-solistidelt kõikjalt maailmast, aga ennekõike see, et meil on aastatega välja kujunenud oma publik,” kõneles Velmet.

Sel nädalal lõppev 17. hooaeg oli Velmeti hinnangul väga huvitav. Alustati juubeldamisega: Urmas Sisaski 50 ja Olav Ehala 60 aasta juubeli kontserdid mitmel pool Eestis, pere- ja pühademuusika kontserdid koostöös Eesti Kontserdiga, koostöö Leonid Grini dirigeerimise ja Arbo Valdma pianistide meistriklassiga, huvitavad kontserdid Maano Männi ja Mihkel Polliga.

“Meie soe hooaeg algab vahetult pärast külma hooaja lõppkontserti,” lisas Velmet. Juba sel pühapäeval saab Pärnu linnaorkestrit kuulata Tallinnas Raekoja platsil, kus toimub Pärnu suveüritusi reklaamiv kontsert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles