Kolme riigi mõisamängus osalevad Pärnumaa häärberid

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidula mõisahoonel on tänini säilinud väljapoole punnis aknaklaasid.
Võidula mõisahoonel on tänini säilinud väljapoole punnis aknaklaasid. Foto: Gertrud Alatare

16. septembrini kestvas külastusmängus “Avasta Baltimaade mõisad” ootab huvilisi kaks meie maakonna häärberit, aga üsna piiri lähedal Lätiski leidub uhkeid härrasmaju, mida uudistama minna.

Mäng on pühendatud Balti riikide 100. aastapäevale ja Euroopa kultuuripärandi aastale. Tänavune külastusmäng on esimene suurem kolme riigi mõisate ühenduse ettevõtmine. Avatud on üle 100 mõisa: 55 Eestis, 45 Lätis ja 31 Leedus.

Pärnumaal ootavad külastajaid Allikukivi veinimõis Tihemetsas ja Võidula mõis Vändra lähistel.

Võidula häärber ehitati 1872. aastal Vändra klaasivabriku omaniku Carl Moritz Graubneri perekonna elamuks ja vabriku kontoriks. Hoone teevad peale puitpitskaunistuste omanäoliseks tänini säilinud väljapoole punnis aknaklaasid, mis on valmistatud kohalikus klaasivabrikus mõisahoone tarbeks. Praegu töötavad majas raamatukogu ja rahvamaja ning tegutseb külaselts.

Praegu arendatakse Allikukivi mõisas Eesti marjadel põhinevat veinitööstust, mille tarbeks kasvab marjaaed. Seal toimuvad kontserdidki. 2012. aastani asus selles 1860ndatel aastatel ehitatud esinduslikus elamus Tihemetsa põhikool.

Lätiski, meist pisut üle tunnise sõidu kaugusel, ootab külastajaid mitu põnevat häärberit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles