Suvesoe ja melu meelitab pikanäpumehed tänavale

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taskuvaras.
Taskuvaras. Foto: Aivar Aotäht

Suvi toob tänavatele rohkelt turiste ja viib inimesed külastama suurüritusi ja taskuvargadki muutuvad soojade ilmadega aktiivsemaks. Varastel on kolm meelispaika, kus tegutseda: söögikohad, suurüritused ja ühistransport. Neis kohtades kipub inimeste tähelepanu hajuma ja nad jätavad tihti oma asjad valveta.

Suvepealinnale omaselt on Pärnus melu juba täies hoos. Kuigi siiani ei ole Pärnu linna piirkonnavanema Karin Uibo sõnutsi siin taskuvargused suur probleem olnud, tasub rahvarohketel üritustel sellegipoolest oma varal silm peal hoida. “Näiteks tuleks telefon panna käekotti, millel on lukk lõpuni kinni tõmmatud. Juhul kui olete sattunud varguse ohvriks, andke sellest politseile teada. Mida rohkem infot politseile edastatakse, seda tõenäolisem on, et teo toimepanijad kindlaks tehakse,“ soovitab Uibo.

Eile algas kampaania “Kaitse taskuid!”, mille eesmärk on tuletada meelde, kuidas inimene saab enda vara hoida, ja vältida taskuvarga ohvriks sattumist. Samuti soovitakse sellega panustada varavastaste organiseeritud kuritegude vastu võitlemisse.

Tegemist on Euroopa kuriteoennetuse võrgustiku koordineeritava kampaaniaga, milles osaleb 22 Euroopa Liidu riiki. Kampaania põhieestvedaja Eestis on politsei, partneriks välis-, sise- ja justiitsministeerium.

Takistamaks taskuvaraste tegutsemist, tasub meeles pidada:

  • Taskuvaraste tegutsemispaigad on rahvarohked kohad. Varas suudab väga oskuslikult leida hetke, kui tema tegutsemine jääb märkamata.
  • Ärge kandke väärtuslikke esemeid seljakoti välistaskus ja ühissõidukis hoidke kotti enda ees käes.
  • Ärge hoidke dokumente, raha, mobiiltelefoni rõivaste välistaskus.
  • Hoidke kotti nii, et seda poleks kerge teie käest jõuga rebida.
  • Ärge jätke oma asju järelevalveta ega kohtadesse, kuhu võõrastel inimestel on vaba juurdepääs.
  • Suhtuge umbusklikult inimestesse, kes üritavad avalikes kohtades selge põhjuseta (nt midagi reklaamides või rääkides segast juttu) kontakti otsida. Tegemist võib olla grupiviisilise tegevusega, kus üks inimene juhib teie tähelepanu mujale, sel ajal kui teine varastab teie asju.
  • Ühissõidukis jälgige inimesi, kelle tähelepanu on suunatud kõrvalseisjate kottidele-taskutele, kes vahetavad kohti ilma vajaduseta, üritavad teid igast küljest ümbritseda.

Andmed: politsei- ja piirivalveamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles