Juhtkiri: Poliitikute suvehooaeg

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 40 protsenti küsitletutest ei nimetanud oma erakonnaeelistust, mis võib viidata sellele, et paljud valijad ei pea Eesti erakondadest-konnakestest midagi.
Ligi 40 protsenti küsitletutest ei nimetanud oma erakonnaeelistust, mis võib viidata sellele, et paljud valijad ei pea Eesti erakondadest-konnakestest midagi. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Riigikogu tõmbas jaanuaris alanud kevadistungjärgule joone alla. Muud esindus­kogud lõpetavad jaanipäeva eel. Kuigi parlamendiliikmetel ametlikku puhkust pole ja töö valijatega jätkub rannaski, algab poliitikas suvepaus.

Poliitikute suvehooaja algusse sobib vahe­rehnung, millised on erakondade positsioonid enne sügist. Rahvusringhääling tellis ­Turu-uuringute ASilt vastava küsitluse. ­Reformierakonna toetus viskus Kaja Kallase esimeheks valimise järel aprillis üles, et mai ja juuniga viis protsenti langeda. Keskerakond on suutnud hoida stabiilset joont 26–27 protsendi ligidal. Nende esimees ja valitsusjuht Jüri Ratas on juba jõudnud kuulutada, et minnakse 2019. aasta riigikogu valimisi võitma. Eesti Konserva­tiivse Rahvaerakonna (EKRE) edu jaanuarist juunini on olnud peadpööritav. Tosinalt protsendilt 18ni. Nii kõrge pole nende reiting veel kunagi olnud, aga arvatavasti jagub tõusuruumi veel. Nüüd võiks EKRE esimees üle lugeda kuulsa juhtkirja “Peapööritus edusammudest”, et EKRE ei ­satuks liialdustesse.

Poliitikute suvehooaja algusse ­sobib vaherehnung erakondade positsiooni kohta enne sügist.

Sotside üheksa protsenti tõotab pääsu parlamenti, aga nende kraesse nuheldakse kõik aktsiisijamad.

Isamaa muutis nime, aga praegune vaid viis protsenti võib neist teha parlamendivälise erakonna, kui särtsu ei tule. Roguskikoti saab nimetada ju ridiküliks, aga see jääb ­ikkagi koredast riidest kotiks.

Kas Andres Herkeli valimisega esimeheks on Vabaerakonna sisesarlakid läbi põetud? Roheliste hüppamine Keskerakonna vankripärale Tallinna linnavalitsuses polnud hea mõte ja seda näitab nende toetuski. Erakondadele peaks andma lootust oma valijate­baasi kasvatada fakt, et oma eelistust ei öelnud või neil polnudki seda 39 protsenti küsitletutest. See oli maiga võrreldes 11 protsenti enam. Sellest numbrist lähtudes pole Eesti erakondadel midagi kilgata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles