Koduriigi juubeli puhul joostakse maratoni

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maraton “Eesti Vabariik 100” võimaldab tähistada väärikat sünnipäeva sõprade ja tuttavatega kõrvuti pingutades.
Maraton “Eesti Vabariik 100” võimaldab tähistada väärikat sünnipäeva sõprade ja tuttavatega kõrvuti pingutades. Foto: www.2silda.ee/

Jooksumaraton “Eesti Vabariik 100” on 22. juunil Pärnumaal korraldatava võidupüha maratoni erisündmus, mis on pühendatud riigi 100 aasta juubelile.

Kuna Pärnul ja Pärnumaal on väga tugev side iseseisva Eesti riigi kujunemislooga ja siin deklameeriti 1918. aasta 23. veebruaril esimest korda iseseisvusmanifesti, ei ole jooksuürituse paik valitud juhuslikult.

Peale maratoni ja poolmaratoni kuuluvad spordipäeva programmi uudne virtuaaljooks ehk e-maraton ja kuni 11aastastele mõeldud Drako lastejooksud. Sinimustvalgega palistatud maratonirada viib osaleja mööda ajaloomälestistest ja tutvustab Pärnumaa loodust.

Finišipaik asub Pärnu kesklinnas Rüütli platsil samas kohas, kus kunagi kõrgus Endla teater, mille rõdult iseseisvus välja kuulutati.

Kõiki maratonil ja poolmaratonil osalejaid ootab finišis unikaalne, rahvusliku paela ja “EV 100” sümboolikaga medal ja stardis jagatakse välja maratoni eridisainiga spordisärgid. Vaid korraks elustavad korraldajad klassikalise paberdiplomi, mis ajapikku on hakanud rahvaüritustelt kaduma. Sellele on andnud oma hinge Pärnu mullune aasta mees, fotograaf ja illustraator Andres Adamson.

E-maraton kutsub rajale kõiki neid, kel eri põhjustel ei ole võimalik Pärnu jooksma tulla. Startida saab 21.–22. juunini igal pool ja osalejale sobival kellaajal kogu maailmas.

Tulemuse kirja saamiseks peab korraldajale tõenduseks saatma pulsikella või mobiilirakenduse logi, misjärel saadetakse jooksu läbinuile koju jooksu sümboolikaga medal.

Maratoni “Eesti Vabariik 100” medal.
Maratoni “Eesti Vabariik 100” medal. Foto: www.2silda.ee/

Rahvuslikul jooksul on täita rituaalne rollgi. Nimelt vastutavad maratoonarid Eesti sõjameeste mälestuskirikus süüdatud mälestustule Pärnu kandmise eest. Tuld viivad maakonna tunnustatud sportlased, treenerid ja aktivistid, kelle seas on näiteks sõudjad Tõnu Endrekson, Kaspar Taimsoo ja Kaur Kuslap ja maadleja Helary Mägisalu. Pärnus usaldatakse tuli Laidoneri seltsi noortele, kes viivad selle soomukil tänavusse võidupüha paraadi linna Tallinna. 23. juunil süttb samast leegist presidendi käe läbi võidutuli, mis omakorda läkitatakse igasse maakonda.

Maratoni peakorraldaja Vahur Mäe sõnutsi on huvi eriürituse vastu olnud väga elav. „Arvestades asjaolu, et väga pikkade distantside jooksmine ei ole päris igale rahvasportlasele jõukohane, võime juba nüüd väga rahule jääda, sest Pärnus tuleb starti ligemale 700 poolmaratoonarit ja maratonijooksjat. Kui siia lisada üllatavalt arvukas e-maratonil osalejate hulk ja sajad lapsed, saab juubeliüritusest osa üle 1000 spordisõbra,“  kommenteeris Mäe senist registreerimise kulgu.

Korraldaja kinnitusel on jooksu idee soojalt vastu võetud ja starti oodatakse innukalt. „Tunnetame, et paar aastat tagasi välja käidud idee on jõudsalt idanenud ja maraton kujuneb juubelivääriliseks. Finišipaigana tuntud, äsja rekonstrueeritud Rüütli platski on maratonipäevaks täiesti uue ilme saanud,“ avaldas korraldusmeeskonna juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles