Sindi õpilased pistsid riigi juubelipakki üle 100 linnuliigi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Pärnu Postimees

Sindi gümnaasiumi bioloogiaõpetaja ja hobiornitoloogi ­Eedi Lelovi algatusel pakkisid tema õpilased riigi kingipakki pilt­likult öeldes üle 100 linnuliigi, keda nad kodulinnas vaatlesid.

Eesti Vabariigi 100 aasta juubelit tähistava ettevõtmine “100 Sindi linnuliiki” algas mullu 30. septembril ja lõppes põhikooliosa viimase lõpueksami südaööl ehk ööl vastu 14. juunit.

“Kui viimaste vaatluste andmed saavad kontrollitud, on meie nimekirjas 112 linnuliiki,” ütles Lelov.

Lelovi jutu kohaselt on järjestuse numbrist olulisem tulemus õpilaste kaasahaaramine piirkonna loodusrikkuste ja omapära avastamisse ning väärtusliku õppematerjali kogumisse.

Gümnaasiumi kodulehelt ja Facebookistki leiab üle­vaate, millesse on kantud kokkuleppe järgi vaid ühe või teise linnuliigi esimesena Sindis vaadeldud esindaja nimi eesti ja ladina keeles, vaatluse kuupäev ja koht, lindude arv ja vaatleja nimi. Liiginimekiri on koostatud rahvusvahelise reeglistiku järgi, et asjatundjad väljastpoolt Eestitki saaksid aru, kellega on tegemist.

Nimistus on igapäevaste ja ehk kõikidele tuttavate liikide nagu rasvatihase, linavästriku või haraka kõrval haruldasemaidki, näiteks tamme-kirjurähn, värbkakk või raudkull.

Vaatluse lõppkuupäeval oli listis 107 liiki, lisanduda võib veel viis. Üks agaramaid vaatlejaid ja piltnikke õpilasrühmas on olnud viienda klassi poiss Joosep Ailiste, kelle fotod ilmestavad kooli kodulehe vaatluspäevikut.

Täna algas ja homme lõpeb üle-eestiline loodusvaatluste maraton, mille üks kontrollposte on Raeküla rannas Hirve vaatlustorni juures. Seal on korraldaja Pärnu loodusmaja ja maratoni algatajad järgivad rahvusvahelist BioBlitzi formaati – see tähendab, et teatud paigas tuvastatakse kindlas ajavahemikus nii palju looma-, taime- ja linnuliike kui võimalik. Linnuvaat­lust juhendas Lelov, kes oli oma postil eile südaööst täna hommikuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles