Jaanipeod avanevad loitsuga

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fishing Village teeb tänavugi Sauga jõe kaldal kaluriküla stiilis jaanipeo.
Fishing Village teeb tänavugi Sauga jõe kaldal kaluriküla stiilis jaanipeo. Foto: Madis Sinivee

Pooles Pärnumaa asulaist süüdatakse jaanituled ja hakatakse pidudega pihta juba tuleval reedel. Esimeste seas, kell kuus õhtul, lüüakse pillimäng, tants ja laul lahti Pärnu Rääma linnaosas aianduse ja mesinduse seltsi õuel.

Seltsi juhataja Terje Ojaste sõnutsi loovad tule ümber rahvalikku meeleolu Pärnu ingerisoomlaste kultuuriseltsi kandlelaste ansambel Pikku-Orvokki, kollektiivid Mesilased, Kunglarahvas, Allika Naised, Rannalised ja üllatusesinejad.

Rahvapilliansambel Tõmba-Jüri ja akordionist Timo hoolitsevad, et elavat muusikat jätkuks kõigile ja igale maitsele, August Rapp ja tema sõbrad lisavad vürtsi karmoškal ja bajaanil. Malle Mölder viib kuulajad oma kandlelugudega unistuste radadele. Südaööni tantsitab rahvast lõõtsamees Voss.

Jaanituli süüdatakse loitsuga ja jaanipäeva traditsioonidest annab põgusa ülevaate Reeli Tänavsuu.

Kaasa võtke hea tuju, ­rõõmus meel ja mõnusaks äraolemiseks võiks kaasas olla piknikutekk. Terje Ojaste

Kõige väiksematele on oma nurgake, kus saab teha lillepärgi, meisterdada õlenukke-loomi, joonistada, väikestel käsitöölistel on abiks sõber Eerika.

“Oodatuim tegevus laste seas on loomulikult jõu- ja oskusmängud. Mänge tuleb õhtu jooksul palju ja neid on nii lastele kui täis­kasvanutele. Neid korraldab Katrin Hildunen-Alvela,” avaldas Ojaste.

“Kaasa võtke hea tuju, rõõmus meel ja mõnusaks äraolemiseks võiks kaasas olla piknikutekk. Autod­ saab parkida kõrvaltäna­vatele, sest peoplats on meil auto­vaba,” soovitas Ojaste peole tulijatele.

Raeküla Vanakooli keskuse õuel algab jaaniõhtu räämakate omast paar tundi hiljem. Sealgi loovad meeleolu tantsu- ja laulurühmad. Muusikat teeb Boris Leppsoo ja traditsiooniliselt palutakse kõigil võtta lõkke tarvis halupuu kaasa.

Lääneranna vallas süüdatakse reedel tuled Lihula mõisamäel, Virtsu pargis, Kinksis, Vatla rahva­maja juures ja Varbla puhkeküla vabaõhulaval. Varblas esinevad kohalik naisansambel Midrilind, rahvatantsuansambel Midli-Madli Lihulast, tantsutrupp Just One Dance Pärnust ja Poolen Band Haapsalust. Lihula jaanikul astuvad üles rahvatantsurühmad Tuurit-Tuurit ja Veerepeal, Vatlas aga näeb mustkunstietendust.

Reede õhtul keerutavad Audru pargis rahva tantsima Kirmase rahvatantsijad, Lindi aasal näitab rahvale sammud ette Anna Raudkatsi tantsuselts ja Uulu pargis pakub tantsurõõmu tantsuselts Ülejala.

Jaanilaupäeva õhtul pidutsetakse lõkketule paistel Pärnu Vallikäärus, Valgerannas, Sauga jõe kaldal ja Nooruse maja suveaias.

Kui Vallikäärus ja Valgerannas astuvad üles kodumaised popartistid, siis Nooruse majas toimuvad muhedad jaanimängud, tantsu vihub rahvatantsuansambel Kajakas ja jaanidiskot teeb kohalik retrokuningas Elmu Sadulsepp. Sauga jõe kaldal peetakse jaani­pidu kaluriküla stiilis, saab sõita väikelaevadega ja muusikat mängib Audru Jõelaevanduse Punt.

Rahvalikust jaanipeost avaneb võimalus osa saada jaanilau­päeva õhtul Kurgjal Carl Robert Jakobsoni talumuuseumis. Rahvaga ­tehakse läbi rahvuslikud jaanipäevakombed, saab mängida ja tantsida ja pärast jaanilõkke süütamist õppida sõirategu.

Tõstamaa laululaval ehitakse jaanilaupäeva õhtuks peo­plats küünlalühtritega, mistõttu palutakse kaasa võtta väike klaaspurk ja teeküünal.

Kihnus on jaanituli tänavu seotud pärimuspäevadega, mis mitmel päeval pakub rohkelt tege­vust. Jaanilaupäevaõhtu simmanil astuvad üles folkloori­ansamblid ja Kihnu Virve.

Laupäeval lustivad rahvaga Häädemeeste suveaias Häädemeeste ja Kuu segarahvatantsurühm, Mädara külaplatsil segarahvatantsurühm Kerikingad, Kilingi-Nõmmes suveaias toimuvad jaanimängud võistkondadele ja jagatakse välja üle linna Jaani tiitel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles