Ühistransport Pärnu moodi (5)

Jüri Lebedev
, Pärnu linnavolikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna soovitus linnavalitsusele kaaluda linnaliinidel tasuta sõitu naerdi välja.
Reformierakonna soovitus linnavalitsusele kaaluda linnaliinidel tasuta sõitu naerdi välja. Foto: Urmas Luik

Pärnust priske häältesaagi kogunud ja majandusministriks hüpanud Kadri Simsoni (Keskerakond) lemmikmänguasi on tasuta ühistransport maaliinidel. Kui keegi teine tema mängumaale ronib, nagu Pärnu Reformierakonna fraktsioon seda läinud talvel volikogus tegi, on ta paha või vähemalt naeruväärne.

Pärnu linnavalitsus soovib tõsta bussipiletite hinda väljaspool Pärnut ja Pärnumaad elavatele inimestele keskmiselt kolm, õpilastele ligemale viis ja pensionäridele umbes neli korda. Rääkimata üle 65aastasest “turistidest”, kes seni tasuta sõitsid ja nüüd täishinda maksma hakkavad. Pärnakas ise hakkaks ostma piletit bussijuhilt senisest kolm korda kallimalt.

Kas paneme bussi­ustele sildid “Võõrastele keelatud” või oleks otstarbekas sellised sildid juba linnapiirile välja panna?

Bussijuhilt ostetud pilet, millega sõidetaks näiteks üks peatuse­vahe ehk umbes kolm ­kilomeetrit, maksaks kolm eurot? Linna väiksust arvestades tuleb ju taksosõitki bussisõidust odavam, vähemalt kahekesi sõites! Validaatorist tunnipilet “võõrale”, mis varem maksis 64 senti ja õpilasele 32 senti, hakkaks maksma kaks eurot­. See oleks täiskasvanule kolme- ja õpila­sele kuuekordne hinnatõus. Kuupileti hinnatõus “võõrale” täiskasvanule oleks kolm, õpilasele ligi­kaudu viis ja pensionärile umbes neli korda.

Paljud Pärnu lapsed õpivad Tallinna või muude linnade kõrgkoolides ja on end eri põhjusel sinna linna sisse kirjutanud. Suvevaheajaks kodulinna naasnud, avastavad nad, et ei olegi enam pärnakad, vaid rikkad Ameerika onu­pojad, kellele kodulinn on selja keeranud. Juba nüüd, õppimise ajal, anname sõnumi, et oled võõraks jäänud ja et sind ei oodata Pärnusse ­tagasi?

Reformierakond soovitas linnavalitsusel ­kaaluda varianti kehtestada Pärnu linnaliinidel tasuta sõit, nagu valitsuskoalitsioon tahab teha seda maaliinidel. Tundub, et soov naerdi välja, viimaks ellu uus plaan: võõrad käigu jala või sõitku taksoga, pärnakatel on sellest sügavalt ükskõik. Kas paneme bussiustele sildid “Võõrastele keelatud” või oleks otstarbekas sellised sildid juba linnapiirile välja panna?

Olgem pärnakad, kuid eelkõige saagem oma mõttelaadilt provintslastest eurooplasteks!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles