Suupillifestivali avab bluusi- ja džässigurude galakontsert

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune Harmonica festival.
Mullune Harmonica festival. Foto: Urmas Luik

Heinakuu teisel nädalavahetusel, 5.–9. juulil kutsub kõiki huvilisi Pärnusse 17. Harmonica festival, kus põhiinstrumendid on suupill ja tema noorem veli lõõtspill.

Festivalil astuvad üles muusikud Läänemere regioonist ja mujalt Euroopast, ühtekokku 14 riigist, ja kontsert on pühendatud Eesti 100. aastapäevale.

Reedel, 6. juulil on festivali pidulik avamine vast renoveeritud Nooruse majas suupillikonkursiga Baltic-Nordic Open ja õhtul järgneb samas galakontsert, kus esinevad peakülalised: bluusigurud Steve Baker ja Julian Dawson Suurbritanniast, džässilegend Jens Bunge Saksamaalt ja kvartett Austria.

Baker on elukutseline muusik, kelle tegevus nii kontserdi- kui  stuudiomuusiku, õpikute autori, õpetaja ja õpikodade juhtijana on innustanud ja mõjutanud tervet suupillimängijate põlvkonda. Ta on 1987. aastast töötanud suupillitootja Hohneri konsultandina ja tema teene oli legendaarse Marine Bandi sarja uuesti juhtiva kaubamärgina naasmine ja edukate uute mudelite, sealhulgas Marine Band Deluxe, Crossoveri ja Thunderbirdi arendus. Üheskoos esitavad Baker ja Dawson pingevaba show, mis kulgeb folgi, bluusi ja souli vahel ja kus kõlavad mõlema originaalkompositsioonid.

Jens Bunge, keda legendaarne Toots Thielemans pidas oma mantlipärijaks, on tipptaseme muusik, kes suupillimänguga vaimustanud kuulajaid viiel kontinendil: New Yorgis, Chicagos, San Franciscos, Montrealis, Honolulus, Rio de Janeiros, Sydneys, Singaporis, Hongkongis, Bangkokis ja Cape Townis.

Mullune Harmonica festival.
Mullune Harmonica festival. Foto: Urmas Luik

Kvartett Austria on aga ehe show-grupp, kelle repertuaar hõlmab muusikat klassikalistest meistriteostest, rahva- ja filmimuusikast kantrini, vürtsitatuna mõnusa huumoriga. Festivali fännide rõõmuks on kollektiiv Pärnus festivalil juba kolmandat korda. Harmonical teevad kaasa eestlaste folkansambel Rüüt eesotsas lõõtsakuningas Juhan Uppiniga ja vaimustavad esinejad Hollandist ja Soomest.

Laupäeva, 7. juuli südapäeval toimub Kentuki kõrtsi suveaias rahvamuusika võistluskontsert publiku auhindadele. Enne seda annavad profid Nooruse majas pilliõpetust nii algajatele kui edasijõudnud pillimeestele. Õhtupoolikul on kavas kontsert Elisabeti kirikus, kus kuuleb haruldast käsikellade ja suupillide koosmängu ja veel palju kaunist muusikat. Seejärel saavad rahvamuusika austajad suunduda taas Kentukisse vabaõhukontserdile-simmanile, mida veab Pärnumaa lõõtspillihaigete selts, või seada sammud Nooruse majja džässi- ja ja bluusikontserdile “Harmonica Fireworks”, kus esinevad konkursi parimad suupillimängijad ja festivali peakülalised.

Mullune Harmonica festival.
Mullune Harmonica festival. Foto: Urmas Luik

Pühapäeval, 8. juulil järgneb traditsioonilisele rongkäigule pärastlõunane kontsert kuursaali laval, kus pakutakse läbilõiget festivali parimatest etteastetest ja antakse kätte võistluse peapreemia.

Esmaspäeval, 9. juulil annavad festivali külalised lisakontserdi Tallinnas Niguliste kirikus.

Harmonica peakontserdid salvestatakse ja jõuavad eetrisse tuleval aastal. Tähelepanelikumad leiavad peagi telekavast möödunud aasta kontsertide salvestused.

Vabatahtlikuks saab end kirja panna festivali kodulehel. Peale meeskonnasärgi saavad osalejad mitmesugust koolitust ja pärast festivali tasuta suupillimänguõpetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles