Korruptsiooniga võitlevad vallad koos

Karin Allik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Luuri sõnutsi otsivad Pärnumaa vallad siseaudiitorit koos.
Lauri Luuri sõnutsi otsivad Pärnumaa vallad siseaudiitorit koos. Foto: Madis Sinivee

Korruptsioonitont käib maailmas ringi, puutumata ei jää Eesti omavalitsusedki. Käe saaks aga õigel ajal ette panna siseaudiitorid, kes omavalitsusi kontrollivad. Hiljuti Mainori ettevõtluskõrgkoolis kaitstud lõputööst selgus aga, et paljudes kohalikes omavalitsustes siseauditeid ei tehta.

Töö autori Maili Hiiemäe sõnutsi moodustasid niisugused omavalitsused uuritutest umbes poole. Mõnel juhul ei olnud linnade-valdade esindajad isegi teadlikud, millist kasu sise­auditid toovad. Varasemadki uurin-gud nagu kuue aasta eest korraldatud Korruptsioonivaba Eesti ühingu uurimus korruptsiooniriskidest on tähel­danud just väiksemate omavalitsuste vähest aktiivsust, rakendamaks sisekontrolli.

Kahjuks valitseb seal aga suurem oht kui suurtes linnades, sest kogukonnad on väikesed ja ametnike otsused puudutavad nende sugulasi või hõimlasi. Samuti vaevab Korruptsiooni­vaba Eesti uurimuse väitel neid kohalikke omavalitsusi puudus spetsialistidest, kes õigel ajal oskaksid konflikti sekkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles