Lähkma-Saunametsa külaselts kinkis riigile rahvapillipeo

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähkma-Saunametsa külaseltsi juhatuse liige Kadri-Aija Viik hoiab käes EV 100 juubeliplaati, akordioni mängib Õnnela Teearu ja viiulit Jaanus Männik.
Lähkma-Saunametsa külaseltsi juhatuse liige Kadri-Aija Viik hoiab käes EV 100 juubeliplaati, akordioni mängib Õnnela Teearu ja viiulit Jaanus Männik. Foto: Kalju Sarapu

Lähkma-Saunametsa külaselts kinkis koduriigile 100 aasta juubeliks rahvamuusikapäeva, mis tõi kauni jõe kaldale ajaloolisse külamajja kokku poolsada pillimängijat ja rahvatantsijat, kelle lustist nakatusid pealtvaatajadki.

Publiku ette astus Lähkma-Saunametsa külaseltsi ansambelgi, mis moodustus paar kuud tagasi ja millel oli enne olnud vaid kaks esinemist: üks Saarde vallavolikogule selle väljasõiduistungi ajal ja teine Pärnus Grillfesti pealaval.

“Mõni selle ansambli liige pole enne üldse pilli mänginud ja mõni on varem mänginud hoopis teisi pille,” ütles külaseltsi juhatuse liige Kadri-Aija Viik.

Viigi jutu järgi tekkis rahvapillipeo mõte ja algas ettevalmistamine kohe, kui euroliidu maaelu konkurentsivõime tõstmist toetavast Leader-programmist sai selts pillide muretsemise tuge ja pani majale maakütte.

Esimest korda mängiti Lähkmal ühendorkestrina pille 2014. aasta jaani eel, mispeale külarahvas nakatus pillihuvist. Harjutama julgesid tulla needki, kes seni tagasihoidlikult koduseinte vahele hoidsid.

Esimesest rahvapillipeost kulus neli aastat, et pidada järgmine, kus kõlasid kandled, kitarrid, karmoškad, lõõtsad, akordionid, viiulid, torupillid.

Eesti Vabariigi juubeli auks korraldatud rahvamuusikapäev lõppes kolme ühisloo ja -lauluga: “Kaugel, kaugel”, “Aleksandra valss” ja “Ma tahaksin kodus olla”.

“Selleks peoks ei saanud me kusagilt projektitoetust. Kogu ettevalmistustöö ja tegevus oli meie oma kogukonna vabatahtlik panus,” märkis Viik, kelle arvestuse järgi lustis nädal enne jaani Lähkmal paarsada osalejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles