Rüütli või Iseseisvuse plats?

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rekonstrueeritud Rüütli platsi valmimisega on jälle tubli tükk Pärnu kesklinnast kenamaks saanud.
Rekonstrueeritud Rüütli platsi valmimisega on jälle tubli tükk Pärnu kesklinnast kenamaks saanud. Foto: Urmas Luik

Kuigi Pärnu linnavõim plaanis Rüütli platsi võidupühaks Iseseisvuse väljakuks nimetada, siis esialgu kannab meie esindusplats oma senist nime.

Pärnu linnavolikogu ei saanud seda teemat eilsel istungil arutada, kuna kohanimenõukogu pole nimemuutmise taotluse kohta oma arvamust seni kujundanud. Küll on väljaku ümbernimetamine kirjas Pärnu koalitsioonilepingus.

Mõistan, et Eesti Vabariigi juubeliaasta ja väljakule uue ilme andmise kontekstis on nimemuutus ­kohane ja Iseseisvuse väljaku kui nime vastu pole mul midagi. On see ju koht, kus esimest korda loeti 100 aastat tagasi avalikult ette Eesti Vabariigi iseseisvusmanifest ja pärnakana on mul vaid suur rõõm, et see väljak sai uue ja väärika väljanägemise.

Pärnu kesklinn on aastakümneid välja näinud kui pommiauk.

Loodan väga, et linnakodanikud ja -külalisedki selle mõnusa ajaveetmise paiga kasutusse võtavad ja see muutub elu täis kohaks, kus sõbraga kokku saada või niisama meeldivalt aega parajaks teha.

Küll olen seisukohal, et ükskõik millise nimemuutusega tuleks olla ­väga ettevaatlik ja kaaluda sellise käigu vajadust põhjalikult.

Kohanimedel on oma­dus hakata rahvasuus oma elu elama ja on ­olnud juhuseid, kus ebasobiva nimevaliku puhul on leiutatud suupärasem variant. Samuti on harjumustel suur jõud ja teinekord võib võtta aastaid või suisa aastakümneid, enne kui rahvas nime omaks võtab ja seda kasutama hakkab.

Seega olen kõiksugu nimevahetuste asjus pigem konservatiivne.

Olgu meie esindusväljak Rüütli plats või Iseseisvuse väljak, eelkõige on hea meel selle üle, et kogu Pärnu kesklinn areneb jõudsalt ja saab uue ilme. Para­ku on hoogu selleks liiga pikalt võetud.

Vaadates, kuidas aastate jooksul Tartut on arendatud, oleme meie ikka väga maas. Olgem ausad, Pärnu kesklinn on aastakümneid välja näinud kui pommiauk ja kesklinnas on veel praegugi arutult ­palju tühermaad.

Tuleb tõdeda, et bussijaama ja Martensi maja ­valmimise ning Rüütli platsi korrastamisega on kesklinna ilme paremaks muutunud. Ja selle üle saab vaid rõõmustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles