Pärnu jõuavad kangelased ja mässajad

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva Venemaa mässumeelseima kunstniku Pjotr Pavlenski <em>performance </em>– kinninõelutud huuled ja okastraati mähitud alasti ihu Kremli ees – on valulik reaktsioon riigis üha kasvavale autokraatiale.
Tänapäeva Venemaa mässumeelseima kunstniku Pjotr Pavlenski <em>performance </em>– kinninõelutud huuled ja okastraati mähitud alasti ihu Kremli ees – on valulik reaktsioon riigis üha kasvavale autokraatiale. Foto: Alexander Savatyugin/Pärnu filmifestival

Vladimir Majakovskit süüdistati selles, et tema looming ei eruta ega soojenda. Poeet vastas, et luule pole mässav meri ega küdev ahi. Sellise mõttega alustab pealik Mark Soosaar 32. Pärnu filmifestivali, kuna linastuvate dokumentaalfilmide peategelasedki on mässajad. Nad on tagurliku mõtteviisi vastased ja ohverdavad suure osa oma elust, muutmaks maailm inimlikuks.

Kui varem on filmipeo tähelepanu all olnud autorid, siis esimest korda tuleb viis kuuest Eesti rahva auhinnale nomineeritud võistlusfilmi peategelasest Pärnusse kohale ja kohtub publikuga. Tulemata jääb vaid Vene kunstnik Pjotr Pavlenski, kes järjekordse performance’i pärast vangis istub.

ETVs näidatavaid võistlusfilme saab nii ette kui järele vaadata ja hääle anda rahvusringhäälingu portaalis. Ülejäänud linateoseid näeb tasuta uue kunsti muuseumis, Pärnu haiglas ja Vanalinna põhikoolis. Esmaspäeval kell 18 linastub Vanalinna koolis esimesena film Etioopias abivajajaid opereerivast Erik Erichsenist, kes avamisel mängib trompetit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles