Ooperipäevad toovad Pärnusse Arne Miku Moskvas lavastatud „Frida ja Diego”

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen ooperilavastusest „Frida ja Diego”.
Stseen ooperilavastusest „Frida ja Diego”. Foto: Vladimir Mayorov

Üle aasta toimuvate Pärnu ooperipäevade külalisteater on tänavu Moskva Boriss Pokrovski nimeline Kammermuusikateater, mis on alates 1. juunist Moskva Suure Teatri filiaal.

Kammermuusikateatri lõi 1972. aastal nimekas vene lavastaja Boriss Pokrovski ja see on Venemaal tuntud nüüdisaegsete ooperite esmaesitajana. Pärnusse tullakse kahe värske ooperiga, mis esietendusid vähem kui aasta tagasi.

Soome helilooja Kalevi Aho ooper „Frida ja Diego” etendus Moskvas mullu novembris ja selle tõi lavale Arne Mikk. 
Eesti ooperisõpradel on võimalik lavastust näha Pärnus 5. juulil.

„Frida ja Diego” on tõestisündinud lool põhinev ooper, mis räägib Mehhiko kunstnikepaarist Diego Riverast ja Frida Kahlost. Tegevus toimub Mehhikos poliitiliselt rahututel aastatel 1939–1940, kui Frida võõrustas Vene revolutsionääri Lev Trotskit ja tema abikaasat. Trotski ei ole selles lavastuses ainult vana emigrandist revolutsionäär, vaid ka kirglik armastaja.

Kalevi Aho on lubanud Pärnu ooperipäevi külastada. Vahetult enne etendust toimub ooperisõprade vestlusring helilooja ja lavastaja Arne Mikuga.

Peale „Frida ja Diego” tuuakse 6. juulil Pärnusse Gioacchino Rossini „Türklane Itaalias”. See on Rossini elurõõmus, meloodiline ja teravmeelne ooper tema varasemast loomingust, mille tegevustiku virvarris põimuvad mustlaste, türklaste ja itaallaste intriigid ja armulood.

Ooperipäevad lõpevad traditsioonilise galakontserdi ja õhtusöögiga, mis kannab tänavu pealkirja „Maailma maitsed”. Õhtut juhib Anu Välba.

13. Pärnu ooperipäevad toimuvad Pärnu kontserdimajas 5.–7. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles