Pärnu filmifestivali välimääraja: mida minna vaatama?

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Lendavate munkade pühakoda”
”Lendavate munkade pühakoda” Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Eile õhtul Pärnu Vanalinna põhikoolis Rootsi kirurgi Erik Erichseni trompetihelidega avatud 32. Pärnu filmifestival on tänavu erakordne selle poolest, et sarnaselt Cannes’i või Veneetsia filmifestivaliga astuvad punasele vaibale mitme dokumentaalfilmi peategelasedki ja neile on filmi vaatamise järel võimalik esitada küsimusi.

Erichsen on palutud oma Etioopia kogemust siinsete arstidega jagama. Hiinlastele lendavate munkade pühakoja projekteerinud Läti arhitekt Austris Mailītis arutab Eesti ametivendadega, kuidas selliseid uhkeid projekte tulevikus koos teha. Laeva ehitanud Poola eluheidikud saavad aga kokku siinsete sotsiaaltöötajatega. Kõiki filme näeb tasuta ja need linastuvad Vanalinna põhikoolis, uue kunsti muuseumis ja Pärnu haiglas, tuleval nädalal Tõstamaal, Toris ja mujal Eestiski.

Eesti rahva auhind – Lääne-Eesti kirjadega tekk – pannakse üleriigilise publikuhääletuse tulemusel selguva lemmikfilmi autori õlgadele laupäeva hilisõhtul, hääletamine lõpeb pool tundi enne südaööd. Kõiki kuut võistlevat filmi saab nii ette kui järele vaadata rahvusringhäälingu portaalis.

Erik Gandini „Mässaja kirurg” (Rootsi, Etioopia).

”Mässaja kirurg”.
”Mässaja kirurg”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Pärast 30 aasta pikkust arstikarjääri Rootsis otsustab doktor Erik Erichsen, et tal on küllalt sünnimaal valitsevast bürokraatiast. Koos medõest abikaasaga lendab ta peaaegu olematu meditsiiniga Etioopiasse, et väikeses välihospidalis abivajajaid opereerida. Peagi on tema vastuvõturuum patsientidest tulvil ja igapäevatöö lahutamatuks osaks saab käepäraste töövahendite leiutamine või ostmine ehitusmaterjalide kauplusest.

Festivalipealik Mark Soosaare kinnitusel on see vapustav linateos. Ta pole varem näinud dokumentaalfilmi, kus näidatakse operatsioone nii naturalistlikult, et vaatajana on raske silmi ekraanilt ära saada. Ta toob näite patsiendist, keda Erichsen ei saanud pikaligi panna, mistõttu tuli teda püsti opereerida: oda oli läbistanud noore mehe keha, ta elu tuli päästa.

Täna kell 16 Pärnu haiglas ja reedel kell 23 uue kunsti muuseumis kohtumine peategelase arst Erik Erichseniga.

Žanete Skarule „Lendavate munkade pühakoda” (Läti).

”Lendavate munkade pühakoda”
”Lendavate munkade pühakoda” Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Hiina ärimees Quanqi Zhu otsustab Püha Songshani mäe jalamile püstitada pühakoja. Hoolimata keelebarjäärist leiab ta omale lähima mõttekaaslase Lätist, arhitekt Austris Mailītise. Templi kerkides tuleb neil leviteerida kultuuriliste erinevuste, vastandlike tõekspidamiste ja isiklike ambitsioonide vahel.

Reedel kell 11 Vanalinna põhikoolis kohtumine filmi autori ja arhitekt Austris Mailītisega.

Anastasiia ja Mariia Starozhytska „Kimääride sõda” (Ukraina).

”Kimääride sõda”.
”Kimääride sõda”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Autoportreeline lugu armastusest, sõjast ja surmast. Anastasiia Starozhytska ja tema sõdurist sõber Valeri Lavrenov jäädvustavad oma armastust sõtta kistud kodumaal ja jagavad oma kirkaid tundeid vaatajatega. Valeri läheb vabatahtlikult Vene-Ukraina rindele ja kaotab võitluses oma lähimad relvavennad. Neiu järgneb talle, läbides rusudes linnu, kus tema kallim on võidelnud. Nad on noored ja mässumeelsed, unistavad kooselust ja usuvad, et armastus võidab vägivalla.

Neljapäeval kell 16 uue kunsti muuseumis kohtumine filmi peategelase ja autoritega.

Režissöör Marcin Janos Krawczyk „Kodutute maa” (Poola).

”Kodutute maa”.
”Kodutute maa”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Isa Paleczny pühendus kodutute aitamisele ja tuli mõttele ehitada purjekas, et oma hoolealused ümbermaailmareisile viia. Kui munk 2009. aastal suri, otsustasid hullumeelse idee elluviimist jätkata tema sõbrad, nende hulgas keevitaja Sławek.

Reedel kell 14 Vanalinna põhikoolis kohtumine filmi autori ja peategelastega.

Ulla Boje Rasmussen „Thori saaga” (Taani).

”Thori saaga”.
”Thori saaga”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Taanlasest Thor Jensenist, kes suundus 14aastase orvuna Islandile ametit õppima, saab XX sajandi algupoolel saareriigi majanduse ja iseseisvumise üks eestvedajaid. Neli põlve hiljem astub esiisa jälgedes Björgólfur Thor Björgólfsson, kes pärast edu maailmamajanduses teeb suurinvesteeringu Islandi pangandusse, suutmata ette näha peatset krahhi. See on lugu erakordsest Islandi perekonnast ja mässajast, kes püüab päästa saareriigi majandust hävingust.

Laupäeval kell 14 Vanalinna põhikoolis kohtumine filmi autoriga.

Darja Hrenova „Pavlenski. Alasti elu” (Venemaa).

”Pavlenski. Alasti elu”.
”Pavlenski. Alasti elu”. Foto: Alexander Savatyugin/Pärnu filmifestival

Pjotr Pavlenski, nüüdisaja Venemaa kõige mässumeelsem kunstnik, on valinud oma väljendusvahendiks enda keha ja selle deformeerimise.

Laupäeval kell 16 Vanalinna põhikoolis kohtumine filmi autoriga.

Professionaalne žürii (Mark Aitken, Riho Västrik, Reeli Reinaus, Ruta Ronja Pakalne, Piibe Kolka) jagab rahvusvahelisel võistlusel Pärnus auhindu viies kategoorias.

Parimale kunstilise saavutusele – festivali Suurele Auhinnale - pürib neli filmi.

Moon Chang-yong ja Jin Jeon „Saades selleks, kes olin” (Lõuna-Korea).

”Saades selleks, kes olin”.
”Saades selleks, kes olin”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Põhja-India mägismaal asuvas budistlikus mungakloostris elab 9aastane Padma Angdu, kelles tuntakse ära auväärse Rinpoche reinkarnatsioon. Tava järgi peaks poiss viidama Rinpoche kodukloostrisse Tiibetis, kuid keegi ei tule talle järgi. Segaduses ja heitunud poisi saatuse võtab oma kätesse eakas õpetaja, kellega asutakse katsumusterohkele teekonnale Tiibeti poole. See on liigutav lugu eaka õpetaja ja tema auväärse hoolealuse vahelisest sügavast sidemest ja põimunud elusaatustest.

Linastub kolmapäeval kell 20 Vanalinna põhikoolis ja reedel kell 21 uue kunsti muuseumis.

Agnès Varda „Palged, paigad” (Prantsusmaa).

”Palged, paigad”.
”Palged, paigad”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

88aastane tunnustatud Prantsuse filmikunstnik Agnès Varda rändab koos noore fotograafiga mööda Prantsusmaad, kuulates inimeste lugusid ja mälestusi ning kandes kohatud näod ja lood majaseintele. Seda tehes kerkivad esile ka kunstnike endi mälestused ja lood.

Linastub neljapäeval kell 23 ja laupäeval kell 16 uue kunsti muuseumis.

Talal Derki „Isadest ja poegadest” (Saksamaa, Süüria, Liibanon, Qatar).

”Isadest ja poegadest”.
”Isadest ja poegadest”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Et taltsutada oma hirmud, tuleb need kõigepealt jäädvustada, õppis Süüria filmitegija Talal Derki oma isalt. Ta reisib sõjast räsitud kodumaale ja elab kaks aastat väikeses külas pühasõdalase Abu Osama juures, filmides peres kasvavaid lapsi, kes ei mäleta aega enne sõda. Poisse treenitakse isa eeskujul ustavateks sõduriteks, kes eales pisaraid ei vala.

Linastub reedel kell 22 Vanalinna põhikoolis.

Adam Weingrod „Saar” (Iisrael).

Film ”Saar”.
Film ”Saar”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

„Saar” on intiimne sissevaade pöördumatult haigete patsientide hingeellu, kelle viimsed päevad mööduvad Ida- ja Lääne-Jeruusalemma piirimail asuvas haiglas.

Linastub laupäeval kell 20 Vanalinna põhikoolis.

Parimale filmile põlisrahva ellujäämisest kandideerib kolm linateost.

Jenni Kivistö „Sisemaa” (Soome, Kolumbia).

Film ”Sisemaa”.
Film ”Sisemaa”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Soome filmitegijat tabab Kolumbia ja Venezuela vahelises kõrbes kummaline äratundmine, kui ta kohtub iidse Wayuu hõimuga, kes usub unenägudesse ja võimesse reaalsust omatahtsi muuta. Autori ja hõimuliikmete vahel tekib sügav ja liigutav side, kuni ühel päeval saab võttemeeskond tapmisähvarduse.

Linastub täna kell 20 Vanalinna põhikoolis.

Annick Ghijzelings „Ma’ohi nui, mu maa asub ookeani südames” (Belgia, Tahiti).

”Ma'ohi nui, mu maa asub ookeani südames”.
”Ma'ohi nui, mu maa asub ookeani südames”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Tahiti, Prantsuse Polüneesia. Rahvusvaheliste lendude maandumisraja kõrval asub Flamboyant, majalobudikke täis pikitud agul. See on järjekordne jäänuk 30aastasest Prantsuse koloniaalvõimu tuumakatsetusest Polüneesia saarestikus. Film jutustab aguli asukate vaiksest vastupanust ja püüdlusest mineviku ja oleviku kiuste iseendaks jääda.

Linastub neljapäeval kell 18 Vanalinna põhikoolis.

Grace Winter ja Luc Plantier „Markii de Wavrin, teekond häärberist džunglisse” (Belgia).

”Markii de Wavrin, häärberist džunglisse”.
”Markii de Wavrin, häärberist džunglisse”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Filmitegijad astuvad Markii de Wavrini jälgedes. Esimese valge mehena jäädvustas ta 1920. aastatel Shuari indiaanihõimu Lõuna-Ameerikas.

Linastub neljapäeval kell 20 Vanalinna põhikoolis.

Parima teadusliku jäädvustuse nimel võistleb kolm filmi.

Julia Mironova „Rahvas” (Venemaa, Soome).

Dokumentaalfilm ”Rahvas”.
Dokumentaalfilm ”Rahvas”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Bessermanid on väike etniline rühm Põhja-Udmurtias. Nõukogude võimu ajal segati neid vägisi udmurtide ja venelaste hulka. Humoorikas lugu kurvast reaalsusest tänapäeva maailmas, kus väikerahvaste ellujäämine ripub alatasa juuksekarva otsas.

Linastub kolmapäeval kell 18 Vanalinna põhikoolis.

Rob Henry „Kui maailmad lahknevad” (Austraalia, Indoneesia).

”Kui maailmad lahknevad”.
”Kui maailmad lahknevad”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Autor otsustab kodulinnast Melbourne’ist lahkuda ja leida rahuldust pakkuvam elupaik. Ta seab end sisse kooskospähkli farmerite juures Mentawai saarestikus Indoneesias.

Linastub reedel kell 18 Vanalinna põhikoolis.

Frédéric Furnelle, Olivier Bourguet „Palveränd Gennale” (Belgia, Etioopia).

”Palveränd Gennale”.
”Palveränd Gennale”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Kaks belglast, Frédéric ja Olivier, asutavad end 23päevasele palverännakule Lalibelasse, Etioopia Jeruusalemma, et koos teiste kristlastega tähistada Etioopia kristlaste jõulupühi Gennat. Jalgsirännak viib mehed läbi metsiku looduse.

Linastub laupäeval kell 18 Vanalinna põhikoolis.

Parimaks portreefilmiks püüdleb samuti kolm filmi.

Per-Ove Högnäs „Poiss, kes ületas Atlandi ookeani” (Ahvenamaa).

”Poiss, kes ületas Atlandi ookeani”.
”Poiss, kes ületas Atlandi ookeani”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Uno Ekblom sooritas 1939. aastal kahe kaaslasega väikesel mootorpaadil reisi Ålandilt New Yorki. Ehkki sõit tegi mehed maailmarekordi omanikeks, oli see kõike muud kui seikluslik lõbureis.

Täna kell 21 uue kunsti muuseumis kohtumine filmi autoriga.

Arunas Matelis „Imelised kaotajad: teine maailm” (Leedu, Itaalia, Šveits, Belgia, Läti, Suurbritannia, Iirimaa, Hispaania).

”Imelised kaotajad. Teine maailm”.
”Imelised kaotajad. Teine maailm”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Enamikule on jalgratturid, kes suurvõitlustel liidrite edu nimel rasket tööd teevad, haledad luuserid. Autor jälgib nende Sancho Panzade pingutusi seitsme aasta vältel kuulsa Giro d´Italia võistluse ajal, andes võimaluse heita pilk nende imeliste kaotajate maailma arstide pilgu läbi.

Linastub neljapäeval kell 22 Vanalinna põhikoolis.

JP Passi, Jukka Kärkkäinen „Sigalahe: pungirännak” (Soome, Austria).

”Sigalahe: pungirännak”.
”Sigalahe: pungirännak”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

2016. aasta lõpus sulgus tähelepanuväärne peatükk muusikaajaloos, kui tegevuse lõpetas legendaarne Soome punkrokk ansambel Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN). Kinolinal kangastub ansambli viimane aastakäik koos tõusude-mõõnadega.

Linastub reedel kell 20 Vanalinna põhikoolis.

Parima lühifilmi kategoorias võistleb seitse filmi.

Francisco Carvalho „Kaugel Amazonasest” (Portugal).

”Kaugel Amazonasest”.
”Kaugel Amazonasest”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

1783. aastal reisib loodusteadlane Alexandre Rodrigues Ferreira Amazonasesse. Sajandeid hiljem on tema aastaid kestnud rännu tummadeks tunnistajateks ekspeditsioonil kohatud hõimudele kuulunud esemed, loomad ja taimed, mille teadlane Portugali kaasa tõi, luues mälestuse killukesest Amazonasest.

Linastub täna kell 20 Vanalinna põhikoolis.

Manne „Adaptsioon” (Armeenia).

Dokumentaalfilm ”Adaptsioon”.
Dokumentaalfilm ”Adaptsioon”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Jerevani igapäevaelu peegeldused ekraanil. Inimtüübid, meeleolud, hetked lõputus ajavoos.

Linastub neljapäeval kell 22 Vanalinna põhikoolis.

Paulo Patrício „Üllatus” (Portugal).

Dokumentaalfilm ”Üllatus”.
Dokumentaalfilm ”Üllatus”. Foto: Pärnu filmifestival

Eksperimentaalne animeeritud lühifilm, mille keskmes ema vestlus oma kolmeaastase neeruvähist paraneva tütrega.

Marcin Polar „Kollektsioon” (Poola).

Dokumentaalfilm ”Kollektsioon”.
Dokumentaalfilm ”Kollektsioon”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Eakas Mieczysław elab naise Władziaga väikeses külas lihtsat elu. Hoolitseb pühendunult haige abikaasa eest ja püüab sama suure hoolega järeltulevate põlvede jaoks tallel hoida võitoose, küünlajalgu ja muid relikte möödunud aegadest.

Cyprien Clément-Delmas, Igor Kosenko „Viimane lint” (Saksamaa, Ukraina).

”Viimane lint”.
”Viimane lint”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Artjom valmistub Ukraina eest rindele minema. Tema vanaisa, 88aastane sõjaveteran Anatoli filmib viimaseid koos veedetud hetki, pannes lapselapse valiku küsimärgi alla.

Eeva Mägi „Lembri Uudu” (Eesti).

”Lembri Uudu”.
”Lembri Uudu”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Kuni Eesti Vabariigi taasiseseisvumiseni 1991. aastal tegutses Pähkla külas Saaremaal kolhoos, mis andis tööd pea kõigile külaelanikele. Kolhoosis töötas traktoristina ka Lembri Uudu. Pärast kolhoosi lagunemist kaotas suurem osa külaelanikke oma töö ja Uudu suri. Vahel aga juhtub nii, et inimese tegelik elujõud tuleb välja alles pärast surma. Lembri Uudu suri nii õigel ajal, et temast sai kangelane, kes hoiab siiani külaelul hinge sees ja kolhoosi koos.

Reza Majlesi „Kohtumine” (Iraan).

Dokumentaalfilm ”Kohtumine”.
Dokumentaalfilm ”Kohtumine”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Film kõneleb väikeses Iraani külas elava vana naise raskest igapäevaelust ramadaani eel.

Kõik viis lühifilmi linastuvad laupäeval kell 12 Vanalinna põhikoolis.

Eesti uute dokumentaalfilmide konkursil valivad seitsme nominendi seast parima välja žüriiliikmed Ulla Boje Rasmussen (Taani), Žanete Skarule (Läti), Anastasiia Starozhytska (Ukraina) ja Israel Bañuelos (Mehhiko). Võistlustules on seitse kodumaist linateost.

Sulev Keedus „Sõda”.

Sulev Keeduse dokumentaalfilm ”Sõda”.
Sulev Keeduse dokumentaalfilm ”Sõda”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Esseistlikus vormis filosoofilises mõtisklusfilmis toimub tegevus paralleelselt kahes maailmas: Austraalias ja Afganistanis. Dokumentaalfilmi peategelane on Austraaliasse kolinud noor eestlanna, kes intiimsetes intervjuudes meenutab oma kallimat, endist sõdurit ja pärast sõja lõppu meelerahu kaotanud ja enesetapu sooritanud noormeest. Afganistanis jälgib kaamera kohalike külaelanike ja seal teenivate Eesti sõdurite argipäeva. Mis on sõdurielu hind ja kui palju võib sõjas inimeseks jäämise nimel ohvriks tuua?

Linastub täna kell 19 uue kunsti muuseumis.

Kullar Viimne „Jagatud valgus”.

”Jagatud valgus”.
”Jagatud valgus”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Eestis on pikk pime aeg, mistõttu on siinsetele inimestele valgusel eriline tähendus. Eriline tähendus on valgusel ka vitraažikunstnikule Dolores Hoffmannile, kes on nende loomisele pühendanud üle 40 aasta.

Linastub täna kell 18 Vanalinna põhikoolis.

Jaanis Valk „Ahto. Unistuste jaht”.

Jaanis Valki dokumentaalfilm ”Ahto. Unistuste jaht”.
Jaanis Valki dokumentaalfilm ”Ahto. Unistuste jaht”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Dokumentaalfilm Ahto Valterist, unistajast, seiklejast ja meremehest, kes suundus ümbermaailmareisile omanimelisel purjelaeval. Värvikas teekond ümber maailma avaneb tänu peategelase ja tema isa päevikutele ning unikaalsetele filmikaadritele.

Linastub kolmapäeval kell 16 Pärnu haiglas ja neljapäeval kell 19 uue kunsti muuseumis.

Priit Valkna „Naine pildil”

Priit Valkna dokumentaalfilm ”Naine pildil”. Esiplaanil kunstnik Laurentsius.
Priit Valkna dokumentaalfilm ”Naine pildil”. Esiplaanil kunstnik Laurentsius. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Kunstnik Lauri Sillak aka Laurentsius alustab oma värske näituse maalimist tavatus kohas – tühjaksjäänud puumajas Tallinna südalinnas. Majas, mis on kuulunud Eesti filmi- ja fotokunsti loojale Johannes Parikasele ja tema naisele Lillile. Ajastu tapeetidele ilmuvad kaasaegsete kaunitaride ja maailmakuulsate pesumodellide portreed, aga maja perenaise Lilli vaim on rahutu. Tal on rääkimata üks lugu.

Linastub kolmapäeval kell 17.30 uue kunsti muuseumis.

Sandra Jõgeva „Armastus”.

Sandra Jõgeva dokumentaalfilm ”Armastus”.
Sandra Jõgeva dokumentaalfilm ”Armastus”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

27aastane Veronika on neljandat kuud rase ja kolmandat kuud joomatsüklis. Veronika armastatu on vägivaldne vanglakaristust kandnud Fred, tema teiseks heaks sõbraks aga Ivo – homoseksuaal, kes on kindel, et just see naine on tema elu armastus, kahjuks küll vales kehas. Veronika, heast perekonnast pärit andekas kunstitudeng on otsustanud kõigele siin maailmas käega lüüa. Millal, kus ja kuidas Veronika sellise tee valis?

Linastub kolmapäeval kell 19 uue kunsti muuseumis.

Raimo Jõerand, Kiur Aarma „Rodeo”.

Raimo Jõerandi ja Kiur Aarma dokumentaalfilm ”Rodeo”.
Raimo Jõerandi ja Kiur Aarma dokumentaalfilm ”Rodeo”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Taasiseisvunud Eesti esimeses põhiseaduslikus valitsuses saab 1992. aastal noore ja kogenematu peaministrina võimule Mart Laar. Isamaa partei eestvõttel moodustatud valitsusele ei ennustata paari kuudki, ometi suudetakse võimul püsida kaks aastat ja viiakse ellu mitu radikaalset reformi. Riigi soov vabaneda okupatsiooniaja pärandist teeb Eestist välismaal eduka üleminekuriigi musternäidise. Ent kodumaal saadab Laari valitsust üks skandaal teise järel. Konfliktis aatemeeste ja pead tõstva uue majanduseliidi vahel jääb peaministril häid valikuid järjest vähemaks.

Linastub reedel kell 17 uue kunsti muuseumis.

Nora Särak, Aljona Suržikova, Heilika Pikkov, Anna Hints, Moonika Siimets, Kersti Uibo „Juured”.

Dokumentaalfilm ”Juured”.
Dokumentaalfilm ”Juured”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

„Juured” jutustab kuus väga isiklikku lugu: esimene suur armastus, lapse kaotus, vananemine, truuduse murdmine, haprad suhted lähedastega. Kuus eri vaadet sellele, mis meisse on jäänud perekonna, elukeskkonna kaudu, ja mis meist alles jääb. Lugude autorid on tuntud Eesti naisrežissöörid vanuses 29–61 aastat, kes peale filmitegijaks olemise on ka emad, tütred, abikaasad, miks mitte armukesed või maailmaränduridki. Tegevuspaikadeks on Makedoonia, Tšehhi, Tai ja Eesti.

Linastub reedel kell 19 uue kunsti muuseumis.

Auhinna parimale lastefilmile annab välja noortest filmivaatajatest žürii koosseisus Kai Leas, Elsa-Lydia Virta, Martiina Tõnts, Marleen Safonov, Reya Soontalu, Joosep Käär ja Mairon-Daniel Murulaid. Võistleb neli lastefilmi.

Karen Aurora Rossi „Kui ma suureks kasvan” (Puerto Rico).

”Kui ma suureks kasvan”.
”Kui ma suureks kasvan”. Foto: Kaader Filmist/Pärnu Filmifestival

Kolm Puerto Rico teismelist otsustavad osa võtta enesearengu kursustest. Nad on kasvanud kurikuulsas sotsiaalmajade kompleksis – paigas, mille vägivaldne kuulsus käib kannul kõigil asumi elanikel. Seistes täiskasvanuea lävel, on teismelised silmitsi ühiskonna eelarvamuste ja ootustega.

Linastub täna kell 16 Vanalinna põhikoolis.

Maciej Adamek „Kaks maailma” (Poola).

”Kaks maailma”.
”Kaks maailma”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Inspireeriv perekonnaportree 12aastasest Laurast ja tema kurtidest vanematest.

Linastub kolmapäeval kell 16 Vanalinna põhikoolis.

Takayuki Yoshida „Puutekivi” (Jaapan).

Dokumentaalfilm ”Puutekivi”.
Dokumentaalfilm ”Puutekivi”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Ühes Jaapani aias lebab suur marmorist kivi, mis meelitab lapsi enda otsa ronima. Episoodid kujutavad aja ringkäiku ja filmikunsti ja skulpuuri koosmõju, nii nagu sellest kõneles filmikriitik André Bazin.

Linastub kolmapäeval kell 16 Vanalinna põhikoolis.

Ivars Seleckis „Jätkub...” (Läti).

Dokumentaalfilm ”Jätkub...”.
Dokumentaalfilm ”Jätkub...”. Foto: Kaader filmist/Pärnu filmifestival

Seitse last-peategelast kasvab samas riigis, kuid nende sotsiaalne taust, majanduslik seis ja perekonnalugu erinevad. Millised on laste oskused, väärtused ja tulevikuootused?

Linastub neljapäeval kell 16 Vanalinna põhikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles