Suur Võidusõit meelitab rajale Eesti ja lähinaabrite ässad

Joel Kukk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksootilise välimusega Legends-klassi autode starti on oodata üle 40 sõitja.
Eksootilise välimusega Legends-klassi autode starti on oodata üle 40 sõitja. Foto: Pille Russi

Sel nädalavahetusel saavad tehnikaspordifännid Audru ringrajal nautida Baltimaade suurimat võidukihutamist.

„Viiendat korda toimuva Suure Võidusõiduga tähistame 60 aasta möödumist esimese Estonia vormelauto valmimisest ning pika ja kuulsusrikka ajalooga vormelite võiduajamist saab publik oma silmaga näha,” rääkis võistluse peakorraldaja Toivo Asmer. „Meie iseseisvusaja suurima osavõtjate arvuga võistlusel tuleb starti üle 200 Põhja-Euroopa autosportlase, kelle hulgas mitu Eesti parimat. Sel aastal lisavad võistlusele tublisti särtsu mootorratturite stardid klassidele Superbike, Superstock 600, B200 ja B600.“

Kvalifikatsioonisõidud algavad juba reedel. Laupäeval kell 10 alustavad võistluspäeva Superstock 600 ja Superbike-tsiklite sõitjad. Rajal on peale naaberriikide ässade möödunud aasta Euroopa meister Hannes Soomer ja Skandinaavia meister Martin Pärtelpoeg.

Retrovälimusega Legends-klassi autosid on rajale oodata 40. Eestlastest hakkab Soome ja Läti ässadega rinda pistma endine vormelisõitja, 2009. aastal Austria meistritiitli võitnud Tõnis Vanaselja.

V8 Thunder-klassi superautod stardivad kell 11.35. Pärast seda hõivavad raja Eesti-Soome ühisklassi BMW Xtreme-masinad.

Lõunapausil pakuvad muusikalist elamust Brad Jurjens ja Marko Atso rokibänd Must Hunt. Pärastlõunal jätkub võidukihutamine ringrajal, kus stardivad teised masinaklassid, samuti näeb Porschede ning Balti- ja Põhjamaade vabaklassi GT Open autode sõite.

Superbike-klassi liidrid sööstavad ringraja esimesse kurvi.
Superbike-klassi liidrid sööstavad ringraja esimesse kurvi. Foto: Rauno Kais

Pühapäev on ringrajal enamasti ajaloohõnguline. Peale V1600-masinate kihutavad ringrajal legendaarsed Läti Nacionale-klassi BMWd. Formula Historicu klassis võtavad mõõtu erinevad Estonia vormelid. Kuna tänavu möödub 60 aastat sellest, kui Ants Seiler ehitas koos sõpradega Tallinna autoremondi katsetehases Estonia 1 nime kandva vormeli, on lubanud võistlusele kaasa elama tulla kunagised kuulsused Madis Laiv, Henry Saarm, Raul Sarap, Toivo Asmer, Mart Kongo, Raivo hääl ja Eestis sajandi autosportlaseks tituleeritud Toomas Napa.

Kell 11.05 algab BMW Xtreme 45 minuti kestussõit, millele lisab põnevust kohustuslik boksipeatus. Pärast neid kihutavad ringrajal nostalgilised Volgad ja Ladad. Pärastlõuna on V8 Thunder-klassi ja Historicu vormelautode päralt, mis tulevad oma teise starti.

Mõlemal võistluspäeval saab võistluse otseülekandeid jälgida Kanal 12 eetris ja Postimehe veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles