Maanteeamet kinnitas Pärnumaa bussiliinide piletihinnad (10)

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeamet kinnitas Pärnumaa bussiliinide piletihinnad.
Maanteeamet kinnitas Pärnumaa bussiliinide piletihinnad. Foto: Mailiis Ollino

Maanteeamet kinnitas nulleurose piletihinna Pärnumaa ühistranspordikeskuse (PÜTK) korraldavatel bussiliinidel, tasuta ei saa sõita tööealised inimesed vanuses 20–62.

PÜTKi palvel arvati nulleurose piletiga sõitjate hulgast välja 20–62aastased, kuid nimetatud vanuserühmale alandati kehtivat kuupileti hinda.

“Saame oma ühtse süsteemiga edasi minna. Erinevus on selles, et maal räägitakse 20–62aastastest inimestest, kes peavad pileti ostma, ja linnas räägitakse õpilastest ja pensionäridest, aga see on vähe tähtis detail,” kommenteeris maanteeameti otsust PÜTKi juhataja Andrus Kärpuk. “Linna- ja maabussides on tasuta sõit kuni 19aastastele õpilastele, kaasa arvatud suveperioodidel, pensionäridele on maaliinidel alates 63 eluaastast prii sõit ja linnas on öeldud, et pensionäridele on tasuta. Enamik pensionäridest ongi 63aastased või vanemad. Ühisosa on niivõrd suur ja kattuvus läbi mõeldud.”

Töö käigus võib küll Kärpuki sõnutsi selguda, et mõni inimene ei saa sõita tasuta, vaid peab ostma kümneeurose pileti.  "Aga eks me selle kõigega tegele. Saame edasi minna ja protsessi kestel asju parandada. Võtame asja rahulikult. Laias laastus on praegune maanteeameti otsus maksimaalne, mis kehtivate õigusaktide põhjal võimalik teha. See lubab meil 99 protsendile inimestest ühtsed soodustused ja piletihinnad kehtestada,” rääkis PÜTKi juht.

Kärpuki väitel hakkabki väljapoole Pärnumaad sissekirjutatutele ja turistidele kehtima 4,5 korda kõrgem ehk 45eurone kuukaardi hind. “See on volikogu otsus ja nii palju saan öelda, et need, kes on ostnud kalli turistipileti, saavad sellega sõita nüüd ka maaliinidel,” avaldas ta. “Esitasime maanteeametile samad piletihinnad ja soodustused, mis olid kehtestatud linnaliinidel, aga maanteeamet, juhindudes seadusest ja ministri määrusest, ei saa neid täpselt sellisel kujul kehtestada. Kuid kuna sõit läheb maaliinidel odavamaks ja tekib võimalus sõita sama piletiga linnaliinidel, ei ole see nii traagiline kui see, et meil ei oleks seda ühtset piletisüsteemi.”

PÜTK soovis 20–62aastastele sõitjatele kehtestada nullist eurost    kõrgema piletihinna, kuna tööealistel on üldjuhul sissetulek, mis võimaldab sõidu eest tasuda. 

Keskuse ettepaneku järgi on tunnipilet bussijuhilt ostes liinidel 39, 40 ja 57 kallim, sest need on linnalähiliinid. Bussijuht saab müüa pileteid ainult seisvas bussis, see aga mõjutab väljumisaega. Arvestades sõitjate sooviga jõuda sihtkohta sõiduplaanis ettenähtud ajal, kinnitati liinide 39, 40 ja 57 sõidupiletile kõrgem hind, kui see osta bussijuhilt.

1. juulist kehtib nulleurone maabussipilet Viljandi-, Valga-, Võru-, Põlva-, Järva-, Jõgeva-, Tartu-, Ida-Viru-, Hiiu- ja Saaremaal ja MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse korraldavatel liinidel Läänemaal.

Vastused korduma kippuvatele küsimustele seoses tasuta sõiduga maakondlikel bussiliinidel leiab maanteeameti leheküljelt.

PÄRNU LINNA- JA MAALIINIDE PILETISÜSTEEM JA SOODUSTUSED ALATES 01.07.2018

Alates 1. juulist k.a on Pärnu linna ja maakonna bussiliinide piletisüsteem muutunud. Pärnu linna ja Põhja-Pärnumaa, Tori, Saarde, Häädemeeste, Kihnu ja Lääneranna valla elanikele võimaldatakse linna- ja maaliinide ühtseid pileteid ja soodustusi.


1. Pärnu linna bussiliinide uued piletihinnad ja soodustused sõltuvad sellest, kas bussisõitja rahvastikuregistrijärgne elukoht on Pärnumaal.


1.1. Lühiduse mõttes nimetame Pärnumaale elama registreerinud bussisõitjaid soodustatud isikuteks ja väljaspool Pärnumaad elavaid inimesi turistideks.


Soodustatud isik saab kõiki soodustusi kasutada ainult siis, kui tal on isikustatud bussikaart. Kui seda ei ole, kehtivad turisti hinnad.


Turistil on soodsam omada bussikaarti kui sularaha eest bussijuhilt piletit osta.


1.2. Soodustatud isikutest saavad linnaliinidel tasuta sõita:


* õpilased, üliõpilased, 65aastased ja vanemad isikud, pensionärid, töövõimetuspensionärid, puuduva töövõimega isikud, nelja- ja enamalapselise pere liikmed, eestkoste all isikud.


1.3. Soodustatud isiku piletihinnad:


* tunnipilet hinnaga 1 euro, valideerides bussikaardi kaardil oleva raha arvelt;


* päevapilet hinnaga 3 eurot ja viie päeva pilet hinnaga 5 eurot. Need piletid tekivad bussikaardile automaatselt, kui varem on valideeritud pileteid selle summa ulatuses;


* 30 päeva pilet hinnaga 10 eurot, mis  eelnevalt on bussikaardile ostetud.


1.4. Turisti piletihinnad:


* tunnipilet hinnaga 2 eurot, valideerides bussikaardi kaardil oleva raha arvelt;


* päevapilet hinnaga 5 eurot ja viie päeva pilet hinnaga 15 eurot. Need piletid tekivad bussikaardile automaatselt, kui varem on valideeritud pileteid selle summa ulatuses;


* 30 päeva pilet bussikaardil hinnaga 45 eurot;


* 30 päeva pilet hinnaga 25 eurot, mis eelnevalt on bussikaardile ostetud – õpilasele, üliõpilasele, 65aastasele ja vanemale isikule, puuduva töövõimega isikule, keskmise või raske puudega 18aastasele ja vanemale isikule.


1.5. Turistidest sõidavad linnaliinidel tasuta:


* puudega kuni 18aastane isik ja tema saatja, sügava puudega isiku saatja, kaitseväe ajateenijad;


* Ühistranspordiseaduse järgi tasuta sõitjad.


1.6. Bussijuhilt sularaha eest ostetav paberkandjal tunnipilet maksab kõigile sõitjatele 3 eurot.


2. Pärnu maakonna bussiliinidel kehtivad uued piletihinnad ja soodustused, mis ei sõltu elukohast. Sõitjal on odavam ja mugavam kasutada isikustatud bussikaarti kui piletit bussijuhilt osta või tasuta sõiduks iga kord oma vanust tõendada.


2.1. Maaliinidel saavad tasuta sõita kõik kuni 19aastased (kaasa arvatud) ja kõik 63aastased ja vanemad isikud. Tasuta sõiduõiguse kasutamiseks peab sõitja valideerima isikustatud bussikaardi või ostma bussijuhilt nulleurose hinnaga pileti, esitades isikut tõendava dokumendi.


Tasuta saavad sõita ka sügava puudega isiku saatja ja kuni 16aastase puudega isiku saatja. Nemad ei pea bussikaarti omama.


2.2. Piletit peavad omama sõitjad vanuses 20–62 aastat:


* 30 päeva pilet hinnaga 10 eurot, mis eelnevalt on bussikaardile ostetud, võimaldab kasutada kõiki maaliinide busse kõigis peatuste vahemikes. Soodustatud isik võib selle piletiga sõita ka kõigil Pärnu linnaliinidel;


* 1 tunni pilet hinnaga 1 euro, valideerides bussikaardi kaardil oleva raha arvelt, võimaldab siseneda 1 tunni jooksul ükskõik millisesse maaliinibussi. Viimase sisenemise korral võib oma sõidu selles bussis lõpetada ka siis, kui pileti ostmisest on möödas üle tunni.


Soodustatud isik võib tunni jooksul selle piletiga siseneda ka kõikidesse Pärnu linnabussidesse;


* 1 tunni pilet sularaha eest bussijuhilt ostes hinnaga 1 euro (liinidel 39, 40, 57 hinnaga 2 eurot). Selle piletiga linnaliine kasutada ei saa, maabussidesse võib siseneda 1 tunni jooksul piletil olevast kellaajast ja viimase sisenemise korral võib oma sõidu selles bussis lõpetada ka siis, kui tund aega on täis saanud;


* loetletud piletid kehtivad ainult maakonna piires ka avalikel kaugliinidel nr 347, 352 ja 368 (Tartu, Jõgeva ja Rakvere liinid). Väljaspool Pärnu maakonda neil liinidel piletihinnad ei muutunud, kuid punktis 2.1. nimetatud tasuta sõit kehtib kogu liini pikkuses.


3. Pärnu linna- ja maaliinide ühtne piletisüsteem


3.1. Soodustatud isikutele kehtivad bussikaardil olevad tunni-, päeva-, 5 päeva ja 30 päeva piletid ning tasuta sõiduõigus nii linna- kui maaliinidel.


3.2. Turistide bussikaardil olevad linnaliinide tunni-, päeva-, 5 päeva ja 30 päeva piletid kehtivad nii linna- kui maaliinidel. Turistide maaliinil ostetud odavad piletid ja tasuta sõiduõigus ei kehti linnaliinidel, sest linnas on sõit kallim kui maal.


4. Bussikaarte müüvad hinnaga 2 eurot ja vajadusel isikustavad 1 euro eest kõik R-kioskid, Omniva postkontorid, Selverite infoletid ja Pärnu bussijaama kassa. Samas saab kanda bussikaardile raha või osta 30 päeva pileteid.


* Lihula ümbruse liinide rohelistes bussides müüvad bussikaarte bussijuhidki.


* Pärnu bussijaama kassast saavad tasuta sõitvad soodustatud isikud esimese bussikaardi tasuta.


* Kaardile laevad raha ka bussijuhid.


* Bussikaardi isikustada, pileti osta ja kaardile raha laadida saab ka ise internetikeskkonnas Parnu.pilet.ee või mobiiltelefoniga.


5. Igal bussi sisenemisel tuleb bussikaart valideerida või osta bussijuhilt pilet. Bussikaardi peavad valideerima tasuta sõitjadki.


6. Enne 1. juulit 2018 soetatud perioodipiletid kehtivad tähtaja lõpuni. Pileteid tagasi ei osteta ja nende kasutamata osa ei hüvitata.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles