Galerii: Eesti esimese mahelauda lehmi hakkavad lüpsma robotid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oidrema külla ehitas OÜ Nordecon Betoon Eesti esimese spetsiaalselt mahetootmiseks mõeldud lauda, kuhu Mätiku talu lüpsi- ja noorkari peagi vanast laudast ümber paigutatakse.

Investeeringu suurus on poolteist miljonit eurot, projekti aitas rahastada Luminor Bank, käendas maaelu edendamise sihtasutus ja investeeringutoetust sai osaühing Mätiku Talu PRIA-ltki (põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet).

„Vanas laudas on 55 lehmale kohta, aga mul on 78 sees, sinna ei saa roboteid panna. Karjamaad on ka teisel pool külatänavat, nüüd jäävad need laudaga samasse külge: maheloomad peavad suvel karjas käima,“ rääkis Mätiku talu perenaine Helga Pikkmets.

Vast valminud 70 meetri pikkuses ja 45 meetri laiuses ning 12 meetri kõrguses laudas on 300 loomakohta ja kaks lüpsirobotit. Piima varub Saaremaa piimaühistu.

Uue farmi avamine on sündmus, mida olid tunnistama tulnud põllumajandus- ja talupidajate organisatsioonide esindajad, Lääneranna vallavalitsus ja külaelanikud.

Mätiku talumeierei kostitas rajatise avamisel külalisi oma toodete ja Tuudi kondiitrite valmistatud tortidega.

Meeleolu lisas pasunakoor Õnn Tuli Õuele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles