Õiguskantsler uurib Pärnu vanalinna lagunevate majade kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler asus uurima, miks Pärnus Rüütli tänaval lagunevad kaks muinsuskaitse all olevat maja.
Õiguskantsler asus uurima, miks Pärnus Rüütli tänaval lagunevad kaks muinsuskaitse all olevat maja. Foto: Urmas Luik

Õiguskantsler Ülle Madise on asunud uurima, mis põhjusel lagunevad kaks muinsuskaitsealust maja Pärnu vanalinnas ja risustavad avalikku ruumi.

Õiguskantsleri poole pöörduti Rüütli 20 ja 22 hoonete pärast. Need ehitised on kasutusest välja langenud, lagunenud ja risustavad avalikku ruumi. Ohutuse tagamiseks on tänavale paigaldatud tõkked, samuti on sissepääs hoonetesse takistatud.

Kui sageli on sellelaadsete rajatiste korrastamisel takistuseks omaniku rahalised võimalused, siis kõnealusel juhul see pigem nii ei ole. Omanik soovib enda kinnitusel päevi näinud hooned korda teha. Paraku takistavad väidetavalt eelkõige muinsuskaitselised piirangud, mis ei võimalda seda teha majanduslikult otstarbekalt.

Õiguskantsleri nõunik Evelin Lopman kirjutas Pärnu linnavalitsusele, et senise olukorra jätkudes on tõenäoline tulemus hoonete lagunemine määrani, mil need tuleb ohutuse tagamiseks lammutada muinsuskaitselistest nõuetest sõltumata.

Muinsuskaitselised piirangud ei ole absoluutsed ega ülimuslikud teiste huvide ees, nende kohaldamine eeldab kõigi asjaolude kaalumist, sealhulgas omaniku huvide ja avalikust huvist tulenevate nõuete vahel tasakaalu leidmist. Avalikuks huviks saab pidada näiteks ohutust ja linnaruumi laiemalt.

Õiguskantsler palub rael selgitada juhtumi asjaolusid, seniste menetluste tulemusi ja soovib linnavalitsuse hinnangut, millised võimalused on olukorra realistlikuks lahenduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles