Põrgupõhja retkel avatakse mälestuskivi legendaarsele metsavennale

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrgupõhja retke stardis avatakse mälestuskivi legendaarsele metsavennale.
Põrgupõhja retke stardis avatakse mälestuskivi legendaarsele metsavennale. Foto: Karri Kaas

Ülehomme kell 12 avatakse suvise sõjalis-sportliku võistluse Põrgupõhja retke stardis Urevere külas Raplamaal mälestuskivi Eesti ühele legendaarsemale metsavennale ning relvastatud võitluse liidu loojale ja juhile Endel Redlichile.

“Kuna Põrgupõhja retk on oma nime saanud relvastatud võitluse liidu punkri järgi, mis asub Vigalas Tiduvere küla lähedal metsas, on võistluse stardipaik just parim koht Endel Redlichi mälestuskivi avada,” selgitas retke peakorraldaja Martin Andreller, miks otsustati kaks üritust ühendada.

Mälestusmärgi avamine saab teoks tänu kohaliku mehe Aimar Maiste ideele ja algatusele, millele pani õla alla Põrgupõhja risti selts. Tseremoonial osalevad kaitseväe peastaabi ülem kindralmajor Martin Herem, ajaloolane ja riigikogu liige Eerik-Niiles Kross, ajaloolane Andreller. Ürituse muusikalise poole eest kannab hoolt ansambel Untsakad.

Redlich sündis Vigala vallas ja unistas kooliõpetaja karjäärist. Tema soovide täitumise katkestas Nõukogude okupatsioon ja sellele järgnenud teine maailmasõda. 1946. aastast hakkas ta lähemate kaasvõitlejatega organiseerima üle-eestilist ja metsavendi koondavat relvastatud võitluse liitu. Järgneva kolme aasta jooksul tapsid Nõukogude julgeolekutöötajad seitsmesse maakonda ja 35 valda laienenud organisatsiooni juhtkonna eri haarangutes ja lahingutes. Nendest viimasena, 28. juunil 1949 Topi talu haarangus langes Redlich.

Juba üheksateistkümnendat korda toimuv Põrgupõhja retk algab tänavu neljapäeva hommikul Urevere külast Topi talust ning lõppeb laupäeva pärastlõunal Eidaperes Kassivõllimäel.
Juba üheksateistkümnendat korda toimuv Põrgupõhja retk algab tänavu neljapäeva hommikul Urevere külast Topi talust ning lõppeb laupäeva pärastlõunal Eidaperes Kassivõllimäel. Foto: Karri Kaas

Pärast pidulikku osa jätkub võistlus juba tavapärases rütmis, mille kohaselt peavad metsavendade rühmadeks kehastunud võistlejad neljapäeva hommikust laupäeva pärastlõunani läbima linnulennult 70 kilomeetrit Raplamaa vaheldusrikast ja looduskaunist maastikku. Rajal lahendavad nad nupukust ja meeskonnatööd proovilepanevaid ülesandeid, samuti kontrollitakse nende esmaabi andmise oskust ja ajalooteadmisi.

Juba 19. Põrgupõhja retk algab ülehomme Urevere külas Topi talus ja lõpeb laupäeva, 7. juuli pärastlõunal Eidaperes Kassivõllimäel. Rajale läheb 13 neljaliikmelist tiimi, millest kaks on segavõistkonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles