Kuidas kindlaks teha, et tegu pole valerahaga?

Karoliine Aus
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Raha on võltsitud juba aastasadu, seega on valeraha tuvastamistehnikad sama vanad kui raha ise. Näiteks aastal 1881 oli hinnanguliselt pool ringluses olevatest dollaritest valeraha, kirjutab BusinessInsider. Tänapäeval muutub valeraha tuvastamine pidevalt.

On andmeid, et vanaaja riikides võltsiti regulaarselt isegi esimesi vermitud münte. Rooma imperaatorid võltsisid raha teadlikult, lisades müntidesse kulla ja hõbeda kõrval odavamaid metalle.

Mida aeg edasi, seda osavamad võltsijad. Nüüdsama tutvustas Kanada polümeerist rahapabereid, mis peaksid olema senistest märksa võltsimiskindlamad. Sellest materjalist rahapaberid on Austraalias kasutusel juba 1988. aastast.

Paberrahale pannakse turvamärgisteks hologramme ja vesimärke. Viimaste puhul tuleb vaadata paberit vastu valgust, et turvamärgis nähtavale ilmuks.

Samuti kasutatakse värvi muutvaid kujutisi ja mikrotekste, mida on võimalik lugeda vaid suurendusklaasiga. Peale selle on tuntud vaid teatud valguses nähtavale ilmuvad märgid, mida palja silmaga ei näe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles