Juhtkiri: Hea uudis raamatusõpradele

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pelk kaks nädalat tagasi kirjutasime siin leheruumil, et Pärnu kesklinn hakkab vähehaaval peaaegu raamatuvabaks muutuma, sest väikese aja jooksul sulges uksed kaks Apollo raamatupoodi, millest üks paiknes Rüütli tänaval väga pika ja väärika raamatukaupluse ajalooga ruumides.

Apollo laiendas küll oma poodi Kaubamajakas ja ehitab Rüütli tänava ruume R-Kioski ja Apollo kombinatsiooniks, mille puhul klassikalises mõttes raamatuärist kahjuks rääkida ei saa. Muidugi on ettevõttel, tegelgu see siis raamatu- või vorstimüügiga, õigus oma poode avada ja sulgeda nii, kuidas vajalikuks peab, aga emotsionaalses ja vaimses mõttes valmistab raamatukaupluste sulgemine ikka tuska.

Kõike eelmainitut arvestades avaldasimegi lootust, et Rahva Raamat haarab võimalusest kinni. Nüüd on meil hea meel tõdeda, et haaraski.

Rahva Raamat on Pärnus tegutsenud küll juba pikemat aega ja nende kauplus Pärnu Keskuses on igati kena-hubane. Ometi, ja üldse mitte raamatupoe süül, ei käi uue kaubanduskeskuse käsi just hästi ja eks jäta see oma jälje Rahva Raamatulegi. Niigi hinge vaakuvale Pärnu Keskusele on raamatupoe ärakolimine loomulikult väga halb uudis.

Sel nädalal tuli teade, et Rahva Raamat kolib Pärnu Keskusest lähedal asuvasse kaubamajja Port Artur 2, laienedes sel moel Pärnu suurimaks raamatupoeks ja liikudes sinna, kus paratamatult Pärnu Keskusest enam rahvast liigub. Pole ehk kohatu ega liialt protektsionistlik esile tuua, et erinevalt Apollost kuulub Rahva Raamat läbinisti Eesti omanikele.

Võimalik, et omanike rahvus pole oluline toidu- või tööstuskaubast või pankadest kõneldes – paljukest neid eestlaste omanduses üldse ongi –, aga raamatute kui rahvuskultuuri ja mõtlemise arengu ning säilimise alustala puhul võib see osutuda määravaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles