Looduse Omnibuss arendab klubilist tegevust

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Riis.
Jaan Riis. Foto: PP

Looduskaitsekuul tunnustab keskkonnaminister Eerik Kumari preemia ja looduskaitse kuldmärgiga inimest, kes panustab valdkonda aega ja mõtteid ning teeb rahvavalgustuslikku tööd, tänavu pälvis selle geograaf Jaan Riis (pildil).

Maineka tunnustuse saanud Riis on Looduse Omnibussi eestvedaja, loodusõhtute ja looduse aasta fotovõistluse korraldaja.

Pärnulasedki on Looduse Omnibussi retkedest osa saanud, mai esimesel pühapäeval sõitis kaks bussitäit huvilisi Narva koske vaatama, homme saab tutvuda Lahemaa rahvuspargiga.

Omaette kaubamärgiks muutunud 2001. aastast tegutseva Looduse Omnibussi kodulehel on ettevõtmise juhtlause “Loodus on klubi, loodus on lugu”. Riis seletab seda nii, et loodus on klubiline tegevus, seltskondlik ettevõtmine, vaba aja veetmine, sest meie koos ümbritsevaga kuulume loodusesse. Räägime looduse lugu nii, nagu loodus ise meile oma lugu kõneleb, kui oskame seda kuulata, tähele panna.

Osaühingu Looduskiri juhataja, Eesti looduskaitse seltsi juhatuse kauaaegne liige ja looduskalendri väljaandja Jaan Riis ütleb, et ta sõidab aastas Looduse Omnibussiga sadakond sõitu kaasa, kümne aastaga teeb see tuhat.

“Alustasime loodusretki Tallinnast, lisandus Tartu, siis küsisid pärnulased, miks me neid kõrvale oleme jätnud,” selgitab Riis. “Üksikud korrad oleme Pärnust väljasõite teinud ja alati on bussis uusi huvilisi, aga neidki, kes on aastaid käinud.”

Riisi sõnul on Looduse Omnibuss ühtlasi majanduslik ettevõtmine, sest maksab nii bussisõit kui sellega kaasnev üritus, näiteks kontsert. Nii-öelda sõbrahinnaga tehtud, kuid tasuta ei saa midagi, ja et retkelised soodsalt neile pakutavast osa saavad, selleks on toetajad, näiteks keskkonnainvesteeringute keskus ja Eesti Energia.

“Pärnumaal olen endale avastanud meeldejäävaid kohti, näiteks Soontagana maalinna, Soomaa, Nigula kogu Häädemeeste kandiga, Tolkuse raba, ja saanud tuttavaks paljude loodusele pühendunud inimestega,” räägib Riis.

Pühapäeval sõidutab Looduse Omnibuss Pärnust loodus- ja kultuurihuvilised Eesti esimese ja suurima looduskaitseala Lahemaa rahvuspargi moodustamise 40. aastapäeva tähistama. Palmse mõisas tähistatavat hariva sisuga juubelit korraldavad keskkonnaamet ja SA Virumaa Muuseumid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles