Kus taskuvargad massiüritustel kõige rohkem tegutsevad?

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taskuvargus. Foto on lavastatud.
Taskuvargus. Foto on lavastatud. Foto: Ain Protsin/Postimees

Juulis toimub terves Eestis, sealhulgas Pärnus väga palju rahvarohkeid üritusi. Paljude suurürituste turvalisuse eest vastutava G4S Staffi juht Martin Tomberg tuletab meelde, et rahvarohketes kohtades tuleb oma isiklikel asjadel silm peal hoida, et mitte sattuda taskuvaraste ohvriks.

„Massiüritusele on mõistlik kaasa võtta nii vähe asju kui võimalik ja panna need kohta, kust neid ei saa ära kaotada ja kuhu vargad lihtsalt ligi ei pääse,” ütles Tomberg. „Levinumad kohad, kust asjad rahvahulgas kaduma lähevad on seljakotid, tagataskud või toitlustusala lauad, kust varastatakse sageli nutitelefone.” Võetakse kõike, mis vähegi väärtuslik.

Tomberg rõhutab, et üritusel varguse ohvriks sattudes tuleb sellest kindlasti teavitada turvameeskonda ja politseid. „Kui näed ise vargust pealt, siis sekku ja kutsu appi turvatöötajad. Oluline on anda vargast võimalikult detailne kirjeldus, et turvatöötajad saaksid ta kiiresti kinni pidada,” lisas Tomberg.

Taskuvarga ohvriks võib sattuda igal pool, kus inimesi liigub – valvsust ei tohi kaotada kunagi. Siiski joonistuvad suveüritustel välja kohad, kus on tõenäolisem taskuvarastele oma vara kaotada.

Ühistransport
Suurüritusele minnes kasutatakse sageli ühistransporti. Seetõttu võib bussides-trammides olla väga palju rahvast. Tihedalt täis ühissõidukis leidub taskuvargaid, kes võõrast vara himustavad.

Massiürituse pääslad
Pääslate juures on palju inimesi ja vargal pole seal olemiseks tarvis piletit lunastada. Sissepääsukoht on taskuvarastele soodne tegevuspaik, kuna seal ollakse trobikonnas koos. Läbipääsu kontrolliks valmistudes pillatakse märkamatult asju maha, unustatakse lahti kotilukk või jäetakse tagataskusse nutitelefon, mida taskuvargad proovivad kätte saada.

Söögi- ja joogijärjekorrad
Toidusabas haaravad inimesed sularaha järele, paljastades sedasi varastele, millises taskus või kotisahtlis raha ja vähegi väärtuslikku vara hoitakse. Sealgi ollakse tihedalt koos ja võivad vargad jällegi tähelepanematust kuritarvitada.

Suurte lavade juures
Kontsertide ajal täituvad lavaesised suure rahvahulgaga. Valju muusika ja suure melu keskel hajub tähelepanu. Riiete või koti välistaskutesse jäetud nutitelefonid, sularaha ja muu väärtuslik on siis taskuvarastele lihtne saak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles