Puudega inimeste eluruumide kohandamiseks esitas taotluse neli Pärnu omavalitsust

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaalt esitasid taotlused Põhja-Pärnumaa Vallavalitsus, Pärnu Linnavalitsus, Saarde Vallavalitsus ning Tori Vallavalitsus.
Pärnumaalt esitasid taotlused Põhja-Pärnumaa Vallavalitsus, Pärnu Linnavalitsus, Saarde Vallavalitsus ning Tori Vallavalitsus. Foto: Elmo Riig

15. juunil lõppes taotlusvoor, kus kohalikud omavalitsused said taotleda Euroopa regionaalarengu fondi (ERF) vahendeid puudega inimeste eluruumide kohandamiseks. Pärnu seitsmest omavalitsusest esitas taotluse neli, kokku 49 inimese jaoks.

Kogu riigis esitas taotluse 56 omavalitsust kogusummas 2,5 miljonit eurot, millest ERF-i toetus moodustas üle 2 miljoni.

„Tunnustan omavalitsusi, kes on teinud head teavitustööd oma inimeste hulgas,” ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „See on iseenesestmõistetav, et inimene peab saama oma koju, seal liikuda ja sealt väljuda. Iga erivajadus vajab ja väärib inimesekeskset lähenemist.” Ministri sõnutsi aitab eluruumide kohandamine puudega inimestel paremini iseseisvalt toime tulla, vähendab hooldajate koormust ja loob paremad eeldused tööturul osaleda.

Rahandusministeerium kuulutas eluruumide kohandamiseks esimese avatud taotlusvooru välja 19. märtsil, kolme kuuga kogusid omavalitsused kohanduse taotlused kokku. Ühtlasi kehtestati mitmes omavalitsuses kohanduse taotlemiseks kord, mis on inimestele abi saamise aluseks. Nendes omavalitsustes, kus sellist korda veel ei ole, on selle kinnitamiseks aega esimese maksetaotluse esitamiseni ehk veel vähemalt paar kuud.

Kohalikud omavalitsused on oma taotlustes välja toonud, et puudega inimeste arv, kellele sobivad eluruumid kohandatakse, on 491. Ligemale kahe kolmandiku ehk 336 puhul on plaanis pesemis- või tualettruumi kohandus.

Populaarsuselt järgmisel kohal on kavas ukseavadega seotud kohandused, näiteks hoone välisukseava, lävepakuta ukseava ja siseukseava kohandus. Peale selle on plaanis platvorm- ja laetõstukite, ukseautomaatika ja käetugede paigaldused ning kaldteede rajamised.

Ühele inimesele võib olla kavandatud mitu erinevat kohandust, sealhulgas eluruumi sissepääsu, hoone välisukse ja eluruumi vahelise tee, hoone ja selle territooriumile sissepääsu või piirde kohandamine, hügieeni- või köögitoimingute parandamine.

Rahandusministeerium on andnud kõigile taotlejatele tagasiside, tähtaja taotluse parandamiseks ja toetuse andmise tingimustega kooskõlla viimiseks. Kavandatud kohandusteks on kohalikel omavalitsustel sõltuvalt tähtajast aega kuni kaks aastat.

„Omavalitsustel on edaspidigi võimalik kodude kohandamiseks raha taotleda,” ütles minister Iva. „Projekti lõpuks, aastaks 2023, on planeeritud kohandada üle Eesti 2000 erivajadusega inimese eluruumid. Seega kutsun teisigi omavalitsusi üles aktiivselt kaasa lööma ja teavitama kohalikke võimalusest teha oma eluruumid ligipääsetavaks.”

Järgmine taotlusvoor peaks plaanide järgi avanema järgmise aasta esimeses kvartalis. Taotlemise lisavoorud avab rahandusministeerium sotsiaalministeeriumi ettepanekul tulenevalt sellest, kuidas projektid edenevad ja millised on omavalitsuste lisavajadused.

Meetme tegevuse jääk on ligemale seitse miljonit eurot, selle abil on kavandatud veel üle 1400 puudega inimese eluruumi kohandamise toetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles