Sindis tänati lipuheiskamisel abiks olnud noori

Urmas Saard
, Eesti lipu seltsi tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi gümnaasiumi 11. klassi õpilane Kardo Kase näitab linnakaardilt tänavate piirkonda, kus noored võiksid majaelanikke abistada.
Sindi gümnaasiumi 11. klassi õpilane Kardo Kase näitab linnakaardilt tänavate piirkonda, kus noored võiksid majaelanikke abistada. Foto: Urmas Saard

Lastekaitsepäev lõpetati 1. juuni õhtul Sindi avatud noortekeskuses piduliku sündmusega, kus külalisteks olid Eesti lipu seltsi liikmed Tõnu Simson ja Vaabo Kalbus, et tänada 8. mail Sindi linnas majalippude heiskamisel abiks olnud noori, samal viisil nagu 26. mail tegi seda seltsi nimel Sindi gümnaasiumis Heldur Paulson.

8. mail oli majalippude heiskamisel abiks kõrvuti Sindi gümnaasiumi õpilastega ka teised noored. Sellepärast korraldati peale Sindi gümnaasiumi direkori vastuvõtule veel eraldi kohtumine mujalt noortega.

Kohtumisel meenutas Tõnu Simson nõukogude aega, millest noored teavad üksnes vanemate inimeste räägitu põhjal. Mäletatatavasti seati siis koolides eeskujuks timurlasi, kes inimesi abistasid. Sarnases võrdluses abistasid noored kodanikud emadepäeval Sindi inimesi, kellel mingil põhjusel puudus lipupäeval maja juures sinimustvalge lipp.

Sarnaselt Sindi gümnaasiumisle, kingit noortekeskusele klaasist büst, mille üheks kujunduselemendiks on värviline Eesti lipu seltsi logoga plaat ja allpool kirjas kõigi abistajate nimed. Peale noorte sai tänukirja, märgi ja rahvusvärvides lindikese rinda Sindi avatud noortekeskuse juhataja Helle Vent. Kahjuks ei olnud võimalik kahel noorel tänukirja järele tulla. Nendega võetakse veel eraldi ühendust.

Sindi gümnaasiumis võttis klaasbüsti ja isikliku tänukirja vastu direktor Ain Keerup. Õpilaste kõrval sai tänukirja ja lindiga märgi kooli majandusjuhataja Mart Nõmm.

Lipuseltsi liikmetega kohtumisel noortekeskuses rääkis Rai Multanen oma kogemustest. Mõned inimesed olevat keeldunud lipuheiskamise abist, kuna ei olnud tegemist kohustusliku lipupäevaga. Hiljem sama tänava kaudu tagasi tulles nägid noored oma üllatuseks, et nendelgi majadel oli lipp ikka heisatud.

„Oma riigi ja tema sümbolite väärtustamine on üks asi, aga see kuidas muutub meie suhtumine seeläbi oma riiki ja rahvasse, on hoopis olulisem,“ ütles Ain Keerup noorte algatust kommenteerides.

Nädalapäevad varem avaldas Heldur Paulson Eesti lipu seltsi poolt tänu ja tunnustust  Sindi gümnaasiumile, kes tuli käesoleva aasta emadepäeval esimesena kogu riigis kaasa koos Sindi avatud noortekeskusega lipuseltsi algatusele ja pakkus oma abi sinimustvalge lipu heiskamiseks Sindi linna majadele. Ühtlasi oli see täiendav tunnustus Sindi gümnaasiumile, kes on silmapaistval viisil juba aastaid kujundanud noortes lipukultuuri kasvatust.

26. mail toimunud direktori tänupäeval ütles Ain Keerup oma sõnavõtus õpilastele, et ta on uhke mitte ainult heade ja väga heade õppurite üle, vaid ka sellepärast, et neile läheb tõeliselt südamesse ja hinge oma Eesti Vabariik. „Koos teiega ja eelkõige tänu teile, on meil olnud võimalus hoida aus Eesti lipu kultuuri, millega oleme pälvinud tähelepanu ka väljaspool Sindit,“ sõnas Ain Keerup, kes usub, et sellise suhtumisega jõutakse elus väga kaugele, kuna teadmised ja oskused annavad vabaduse, aga armastus oma kodumaa vastu hoiab noori Eestist kergekäeliselt lahkumast.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles