Pärnumaalt pärit hobipruulija kuulutati Eesti parimaks

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitööõllede degusteerimine.
Käsitööõllede degusteerimine. Foto: Arno Mikkor

Esimene Eesti väikepruulijate festival pakkus võimalust tutvuda Eestis toodetud ligikaudu 200 käsitööõlle, -veini ja -siidriga ning õppida käsitööjooke valmistama.

Ürituse raames kuulutati välja parimad käsitööõlle, -veini ja -siidri hobitegijad ning tõdeti, et paljud neist teevad ametlikele tootjatele silmad ette.

Esimest korda toimunud käsitööõllede hobipruulijate võistlusel saavutas esikoha pikka aega tegutsenud tuntud kodupruulija, Pärnust pärit Margo Samorokov, kes sai auhinnaks koduseks õlleteoks mõeldud uhke Bullet Brew minitehase.

Samorokovi õlu 18:1 on imperial porter, mille kangus 12 protsenti ja mis on maitsestatud kirssidega: ühe 0,33-liitrise pudeli kohta kulus koguni 100 grammi marju.

Margo Samorokov.
Margo Samorokov. Foto: Urmas Luik

Võistluse eestvedaja ja õllesommeljee Juks Ojaperve sõnutsi olid õllevõistlus ja selle 16 finaaltööd žürii hinnangul väga kõrge kvaliteediga.

“Oli näha, et pruulmeistrid on pingutanud ja võistlusele pole saadetud juhuslikke õllesid, mis kunagi jaanipäeval joomiseks valmis on keedetud,” tõdes Ojaperv. Tema jutu järgi oli hea näha, et palju oli klassikalisi ja kergeid stiile, nagu näiteks Saksa nisuõlu või lahjad stout'id.

Aegade jooksul palju kodupruule proovinud Rasmus Miller Õllegaleriist kiitis võidumärjukest ja tõi esile, et selle eest võiks poes 12 eurot küsida ja ostjaid ilmselt jaguks.

Alar Mihailov NanoPruulist märkis aga, et need kodupruulijad, kes võistlusele tööd saatsid, võiksid liituda igakuiste kodupruulijate kokkutulekutega Tallinnas, et üheskoos väikepruulimise kultuuri veel arendada.

Parima koduveini hobitegijaks kuulutati Ivar Porn Lääne-Virumaalt, kes oli valmistanud kerge mulliga õunaveini “Õuna secco 2014”.

Ürituse umbes 2000 külastajale nii Eestist kui Skandinaaviast, Kesk-Euroopast ning Argentiinast ja Uus-Meremaalt tutvustas reedel ja laupäeval toimunud väikepruulijate festivalil käsitööjooke 30 väikepruulijat kõikjalt Eestist.

Sadade jookide degusteerimise kõrval sai kohapeal veiniekspert Arne Pajulalt teadmisi siinsetest veinidest ja nõuandeid koduveini tegemiseks, õllekorüfee Karmo Tüürilt ülevaate Eesti käsitööõlledest ja Mart Remmel Pruulmeistritest jagas nõuandeid koduseks õllepruulimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles