Töötukassa: Pärnumaal on liiga vähe teenindajaid ja liialt raamatupidajaid

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskusi töötajaid leida on nendel ettevõtetel, mis pakuvad vahetustega tööd, füüsiliselt rasket tööd ja mille tasu jääb alla Eesti keskmise.
Raskusi töötajaid leida on nendel ettevõtetel, mis pakuvad vahetustega tööd, füüsiliselt rasket tööd ja mille tasu jääb alla Eesti keskmise. Foto: Arvo Meeks

Pärnumaal napib tervishoiu- ja hoolekandespetsialiste, aga liiga palju on sekretäre, raamatupidajaid ja andmesisestajaid.

Töötukassa teatel selgus Pärnumaa tööjõuvajaduse uuringu tulemustest, et puudust tuntakse tervishoiu-, hoolekande-, ehitus- ja tootmisspetsialistidest. Vabade ametikohtade arv nimetatud valdkondades ei tulene üksnes kvalifitseeritud tööjõu vähesusest, vaid on seotud töö iseloomu ja palgaga.

Raskusi töötajaid leida on nendel ettevõtetel, mis pakuvad vahetustega tööd, füüsiliselt rasket tööd ja mille tasu jääb alla Eesti keskmise. Keerulises olukorras on teenindussektori ettevõtjadki.

Esimesest hindamisest on möödas kolm aastat ja sel ajal on tööturul toimunud mitu muutust. Aina teravamalt kerkib esile probleem, et vajalike oskustega töötajaid jääb ühe vähemaks.

Pärnumaa tööturgu iseloomustavad turismimajandus, tootmine ja põllumajandus, kuid töötajaid otsivad IT-firmadki. Fujitsu Estonia AS ja Savii Corporation OÜ on korraldanud mitu infopäeva ametipidajate leidmiseks. Selles sektoris on väga suur roll keeleoskusel: Fujitsu Estonia ootab oma ridadesse soome keele ja Savii Corporation inglise keele kõnelejaid.

Töötukassa koostab kaks korda aastas tööjõuvajaduse uuringu, et töötajad ja tööandjad teineteist kiiresti leiaks, noored teaksid valida, mida õppima asuda, vanemaealised ja tervislikel põhjustel tööturult eemale jäänud saaksid ennast täiendada ja leida uue väljundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles