Kui miilitsamaja klaasituks peksti

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaaskarp (paremal), mis Johannes Käbini sõnutsi lausa nõudis telliskivi ja saigi 45 aastat tagasi.
Klaaskarp (paremal), mis Johannes Käbini sõnutsi lausa nõudis telliskivi ja saigi 45 aastat tagasi. Foto: Lilli Tölp

Madin Pärnu Vallikäärus ja kesklinnas jõudis isegi Ameerika Häälde, ehkki midagi nõukogudevastast oli toimunule raske juurde pookida, sest tegemist oli tolle ja praegusajagi mõistes räige avaliku korra rikkumisega, mis pandi toime 45 aastat tagasi, 15. juuni õhtul 1973. aastal.

Pärnu Kommunist kirjutas juhtunust alles 25. septembril, kui juurdlus oli toimetatud ja kohus otsused langetanud. 20 päevaga selgitati välja igaühe süü suurus ja kuulati üle tunnistajad. Eesti NSV Ülemkohtu istungiprotokolli on 800 lehekülge.

Kaheksa väidetavat peamist süüdlast mõisteti vangi poolteisest nelja aastani. Noormehed olid 17–22aastased. Karistatute hulk ei piirdunud vaid kaheksa vangi saadetuga, korrarikkumisse oli segatud veel noori, kelle süüd arutati töökohtades ja koolides. Nagu leht kirjutas: “Karistuseta ei jää keegi. Sest nõukogude õigusmõistmise aluseks on karistuse vältimatus.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles