Juhtkiri: Otsekohene ja terav Jürgen Ligi

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Ajakirjandusse on jõudnud juba tubli nädala või enamagi eest ringlema hakanud spekulatsioonid, et vastuseis koduomanike maamaksust vabastamisele võib Jürgen Ligile maksta rahandusministri koha. Ligi on tuntud oma terava ja otsekohese jutu poolest, mis paljudele erakonnakaaslastele ei pruugi meeldida.

Ometi tunduvad jutud Ligi ministriportfellist ilmajäämisest olevat liialdatud. Mis sest, et noorem kolleeg Taavi Rõivas vabanevat kohta ootab.

Ligi ei hoidnud oma arvamust vaka all juba siis, kui kestsid koalitsioonikõnelused. Tema kriitiline suhtumine Isamaa ja Res Publica Liidu maamaksulisse valimislubadusse oli teada. Järelikult võinuks Ligi kui potentsiaalne tülitekitaja kohe jääda valitsuskabinetist välja. Ent see olnuks kummaline suhtumine ühte ”krokodilli”, kes Eestile raskel ajal töötas välja eelarvekärped, mis ellu viidi. Poleks kärbitud ega heal ajal tagavaraks kogutud raha appi võetud, võiksime praegu olla samas seisus Lätiga. Veel hullem, kui jagaksime Kreeka või Portugali saatust.

Kuna kodualuse maamaksu kaotamine on koalitsioonileppes, siis hulga vastu Ligi üksinda ei saa, kuid tema kriitika ei tohiks kohta maksma minna. Ise kõrvaleastuja tüüp Ligi ei ole.

Juba enne praeguse valitsuse ametisse astumist räägiti võimalusest, et Ligi istub Eesti Panga presidendi toolile, kui Andres Lipstoki aeg järgmisel aastal ümber saab. Ent riigipanga pea roll eurotsooni riigis on kindlasti muutunud. Pealegi liigub muidki kõlakaid. Näiteks praegu Swedbanki Stockholmi peamajas töötavast Erkki Raasukesest, kuid kas teda võiks huvitada töö provintsis, pealegi vaid kolmandiku Stockholmis saadava palga eest, on küsitav.

Ligi lahkumine ei paista olevat tõenäoline veel ühel kaalukal põhjusel: alanud on 2012. aasta riigieelarve projekti kokkuseadmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles