Kui kõrge tohib olla töökoha temperatuur?

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Kui kõrge tohib olla töökoha temperatuur ja mida teha, kui kuumus tööd segama hakkab?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor Märt Nael:

“Käesoleval ajal ei sätesta seadused, milline oleks lubatud maksimaalne töökoha sisetemperatuur. Kehtivuse kaotanud tervisekaitse normides oli soovitus kõige kergematel töödel kuni 28 kraadi ja kõige raskematel töödel kuni 24 kraadi.

Praegu reguleerivad töökohtade sisekliimat õigusaktina töötervishoiu ja tööohutuse seadus ning Eesti standard EVS-EN 15251, mis keskendub hoonete projekteerimisele energia tõhususe parandamisel.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse 6. paragrahvi lõige 4 ütleb: “Töökoha sisekliima – õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus – peab olema tööülesande täitmiseks sobiv, tagada tuleb töökohtade varustatus värske õhuga.

Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada töötajate arvu ruumis, töötajate vaimset ja füüsilist koormust, tööruumi suurust, kasutatavate töövahendite spetsiifikat ning tehnoloogilise protsessi laadi.”

Vastavalt töötervishoiu ja tööohutuse seadusele peab tööandja korraldama riskianalüüsi, mille käigus selgitab välja kõik töökeskkonnas toimivad ohutegurid.

Riskianalüüsi käigus ei pöörata tihti tähelepanu välistingimustest lähtuvatele asjaoludele, nagu meie kliimavööndis harva esinev kõrge välistemperatuur. Riskianalüüsi tulemustest johtuvalt peab tööandja rakendama meetmeid, et ohutegurite toimet vähendada.

Eelnevast lähtudes võiks teha perioodilisi vaheaegu töös, lühendada eriti kuumadel päevadel tööpäeva pikkust, muuta kokkuleppel ajutiselt tööaega, vastastikusel kokkuleppel muuta puhkuste aegu ja korrigeerida tootmiskavasid. Materiaalsete meetmete korral tuleks varustada töötajad joogiveega, panna aknakatted päikesepoolsetele akendele, parandada ventilatsiooni või paigaldada konditsioneerid.

Kui tööandja kuumuse leevendamiseks abinõusid tarvitusele ei võta, võiksid töötajad abi saamiseks pöörduda töökeskkonnavoliniku või suuremas ettevõttes töökeskkonnanõukogu poole.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles