Lööja pääses karistuseta, sest kohus ei leidnud teda üles

Martin Laine
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula

2009. aastal virutas purjus mees Pärnus Riia maanteel Mere bussipeatuses ohvrile rusikaga näkku. Lööja tuvastati, asi jõudis politseisse ja suisa kohtusse. Pärnu maakohus tegi kirjalikus menetluses süüdimõistva otsusegi, kuid õiglus jäi ikkagi saabumata, sest otsust ei suudetud süüdistatavani toimetada.

Tänavu 12. juunil otsustaski maakohus menetluse lõpetada, sest hoolimata püüdlustest ei õnnestunudki süüdimõistetut üheksa aasta jooksul leida ja nüüdseks on kuritegu ammu aegunud.

Pärnu maakohtu pressiesindaja Jaanika Lusti selgitas, et niinimetatud käskmenetluses (kirjalik menetlus, kus kohtuistungit ei toimu) peab kohus pärast otsuse tegemist toimetama selle kolme päeva jooksul süüdistatava kätte.

“Sisuliselt tähendab see seda, et isik peab tähitud kirja vastu võtma või e-posti teel kinnitama kohtuotsuse kättesaamist,” täpsustas ta.

Kuid konkreetsel juhul 2009. aastal vastu võetud otsus ei jõudnud süüdimõistetuni, mistõttu see ei jõustunudki.

“Esialgu toimetati otsus nii Pärnu kui Soome aadressil, mille isik andis politseis kahtlustatavana ülekuulamisel,” rääkis Lusti. “Mõlemast kohast tulid tähitud kirjad tagasi märkega, et isik ei viibinud kohal või kättetoimetamine ebaõnnestus.”

Järgmisena saatis kohus kohtuotsuse süüdistatava vanemate aadressil Tartumaale 2010. aastal.

Ühe kirja teatisena on postitöötaja märkinud, et isik ei ela seal ja on kolinud Rootsi.

“Korduvalt prooviti veel Pärnu ja Soome aadressi, aga needki kirjad tulid kättetoimetamata tagasi,” märkis Lusti.

2012. aastal rääkis kohus veel korra süüdistatava emaga ja tema lausus, et poeg on juba üle kahe aasta Austraalias elanud ja täpsed kontaktid puuduvad.

Lusti sõnutsi on saadetud e-kirjugi, kuid kui isik ei kinnita meili kättesaamist, ei saa kohus seda lugeda kättetoimetatuks ja seega otsus ei jõustu.

Kohtu pressiesindaja selgitas, et käskmenetlust saab kohaldada vaid teise astme kuritegude puhul ja raskemate tegude puhul selline asjade kulg ei tule kõne alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles