Rüvetati Amandus Adamsoni vabadussõja mälestusmärki (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna öösel rüvetati Pärnus Alevi kalmistule püstitatud Amandus Adamsoni loodud vabadussõjas langenutele pühendatud mälestusmärki, algatati kriminaalasi.

Vabadussõja monumendi esi- ja tagaküljele oli aerosoolvärviga soditud sümboleid ja tekste. Esiküljele oli kirjutatud “P-sse Eesti” ja allapoole suunatud noolega rist, mille sees ring. Sama sümbol oli samba tagaküljel, kuhu vandaalitseja oli jätnud kritselduse, millest võib aimata, et see on allkiri. 

Alevi kalmistuvahi sõnutsi oli mälestusmärk kell 16, kui tema tööpäev lõppes, veel puutumata. Pärnu Postimehele teadaoleva allika väitel polnud mälestusmärgi kallal eilse õhtu seisuga vandaalitsetud.

Sõjahaudade hoolde liidu tegevdirektori Tiina Tojaku sõnutsi on tegemist sulaselge vandalismiga. “Seda enam, et Eesti Vabariik sai just 100aastaseks ja see on nende meeste mälestussammas, kes selle riigi eest elu andsid. Väga kahetsusväärne tegu. Ei ole küll lõhutud, kuid on rikutud pinda. Alles eelmine aasta sai sammas korralikult taastatud: krohvitud ja värvitud,” ütles Tojak.

Linnavalitsuse meedianõuniku Teet Roosaare jutu järgi pole rael veel plaani, kuidas selliseid juhtumeid ennetada. “Juhtunu avastamisest on möödunud alles paar tundi. Kuid see teema võetakse kindlasti arutamisele,” ütles Roosaar. Sümboolse väärtusega kultuurimälestiste, mälestusammaste ja muude objektide turvamise teeb isegi kaamerate kasutamise korral tema kinnitusel keeruliseks nende rohkus.

Kohapeal viibinud ja puhastustööde eest vastutav Caparoli Profikeskuse juhataja Marko Luhaoja ütlust mööda proovitakse kõigepealt grafitieemaldajaga saada pind nii puhtaks kui võimalik. “Siis selgub, kui palju on värvi pooridesse jäänud. Tõenäoliselt on vaja sammas üle värvida,” nentis Luhaoja.

Linnavalitsus andis mälestusmärgi rikkumisest teada politseile ja prokuratuur on Lääne ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Liivi Reinholdi sõnutsi alustanud kriminaalasja parahgrahvi alusel, mis käsitleb surnu mälestuse teotamist mälestusmägi rüüstamise teel.

Süüdimõistmise korral karistatakse sellise teo eest rahalise karistuse või kuni aastase vangistusega.

Kui keegi juhtus kuritegu pealt nägema või omab infot, mis võiks uurijaid aidata, helistage numbril 5131599 või kirjutage aadressil ago.kartmann@politsei.ee.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles