Avatud talude päeva tuurile viib Pärnust buss

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud talude päevadele pääseb tänavu ka Pärnust maakondlikule tuurile tasuta bussiga.
Avatud talude päevadele pääseb tänavu ka Pärnust maakondlikule tuurile tasuta bussiga. Foto: Kasper Mäe

22. juulil toimuval neljandal üle-eestilisel avatud talude päeval viib huvilisi taludesse 11 tasuta bussi. Pärnumaa taludesse sõidutab Pärnust üks buss.

11 tasuta bussist sõidab kaheksa mandril, kolm külastab Saaremaa talusid. Tasuta bussireise taludesse korraldavad Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ja Eestimaa talupidajate keskliit. Pärnust väljub Kaubamajaka juurest üks buss, mis teeb tuuri Pärnumaal.

„Bussireiside kavandamisel ja talude valimisel oleme lähtunud sellest, et saaksime reisiseltskonnale pakkuda võimalikult mitmekülgset pilti Eesti talupidamistest. Ootame registreerima kõiki, kes sooviksid saada osa avatud talude päevast põnevate reisikavade kaudu,” sõnas Eestimaa talupidajate keskliidu juhatuse liige Kerli Ats.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo kutsub avatud talude päeval uurima põllumeestelt, kuidas tänapäeval taimi ja loomi kasvatatakse.

„Eestlaste kokkupuude põllumajandusega on jäänud aasta-aastalt nõrgemaks, see on väetis müütidele ja väärarusaamadele. Eesti põllumees on alati hoidnud külalistele väravad lahti ja on valmis selgitama, kuidas kasvatatakse vilja ja karja, miks tuleb põldudel ravida taimi ja tõrjuda kahjureid,” rääkis Tõnissoo.

Bussireisidele registreerumine algab 12. juulil kell 12 avatud talude päeva veebilehel. Sealt leiab busside täpse marsruudi. Korraga on võimalik saada neli tasuta piletit.

Hetkeseisuga osaleb 2018. aastal avatud talude päeval 296 talu ja põllumajandustootmist. Taludesse on võimalik sõita ka Elroni rongide ja ELMO rent elektri-ja hübriidautodega. Sõites on abiks NaviCupi mobiilirakendus, ülevaate taludest annab veebileht www.avatudtalud.ee ja paberkaart avatud talude päeva taludega. Paberkaardid on saadaval Alexela suuremates tanklapoodides, Rimi „Talu toidab” lettides, turismiinfopunktides ja maaeluministeeriumi valvelauas.

Esimene avatud talude päev toimus 2015. aastal, kui külastajatele avas oma uksed 147 talu ja põllumajandustootmist ning taludesse tehti ligemale 45 000 külastust. 2016. aastal osales ettevõtmisel 234 talu ja külastusi oli 85 000. Järgneval aastal külastati 280 talu, põllumajandustootjat ja maaettevõtet üle 120 000 korra.

Avatud talude päeva korraldavad maaeluministeerium, nüüdseks põllumajandusuuringute keskusega liitunud maamajanduse infokeskus, Eesti põllumajandus-kaubanduskoda ja Eestimaa talupidajate keskliit. Samuti on korraldamisse kaasatud kohalikud Leader-tegevusgrupid ja Eesti külaliikumine Kodukant.

Avatud talude päeva rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa maaelu arengu põllumajandusfondist.

Busside väljumised 22. juunil avatud talude päeva tuurile:

​Kell 10 väljub buss Pärnust Kaubamajaka parklast Pärnumaale (48 kohta).


Kell 9 väljub Tallinnast Ülemiste parklast venekeelse giidiga buss Pärnumaale (48 kohta).


Kell 9 väljub Tallinnast Ülemiste parklast buss Rapla- ja Pärnumaale (49 kohta).


Kell 8.30 väljub Tallinnast Ülemiste parklast buss Jõgevamaale (52 kohta).


Kell 10 väljub buss Järvamaale ja Lääne-Virumaale (47 kohta) ning Raplamaale (48 kohta).


Kell 8 väljub Tartust Lõunakeskuse parklast buss Valgamaale (49 kohta).


Kell 10 väljub Rakverest Aqva keskuse parklast buss Lääne-Virumaale (43 kohta).


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles