Laulukonkurss kujunes tasavägiseks

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise koha pälvis konkursil Andrei Savtšenko, kolmanda Elina Volkmane ning eriauhinna Pirjo Püvi.
Teise koha pälvis konkursil Andrei Savtšenko, kolmanda Elina Volkmane ning eriauhinna Pirjo Püvi. Foto: Ants Liigus

Pühapäeval Pärnu kontserdimajas VII Klaudia Taevi konkursi ja “PromFesti” lõppkontserdil astus publiku ette kuus lauljat, paraku esikohta välja ei antud.

Teise koha ja 4500eurose preemia pälvis Valgevene bariton Andrei Savtšenko, kolmanda koha ja 3000 eurot Läti sopran Elina Volkmane.

Nii on varemgi juhtunud

Parimaks Franz Schuberti “Ave Maria” esitajaks ostus eestlanna Pirjo Püvi.

Peale kolme eelmainitu pääsesid finaalvooru Nicola Proksch Austriast, Tatjana Ganina ja Juri Samoilov Ukrainast.

Sel aastal registreerus võistluse esimesse vooru, mis korraldati helisalvestiste põhjal, 83 lauljat. Neist pääses teise vooru 32 osavõtjat 17 riigist: Ameerika Ühendriikidest, Prantsusmaalt, Austriast, Argentinast, Venemaalt, Lõuna-Koreast, Soomest, Poolast, Valgevenest, Ukrainast, Norrast, Lätist, Bulgaariast, Kanadast, Saksamaalt, Sloveeniast ja Eestist.

“Lõppvoor oli tasavägine ning ühtlaselt heal tasemel,” märkis konkursi president Toomas Kuter. “Seda on varemgi juhtunud, et esikoht jääb välja andmata. Rõõmustas, et Pirjo Püvi laureaatide hulka arvati, sest igal aastal ei pääse eestlased tihedas konkurentsis finaali.” Kuter iseloomustas Savtšenkot kui väga hea kooliga ehedat annet. Elina Volkmane on aga üliharuldase tumeda kõlavärviga dramaatiline sopran.

Konkursi kunstiline juht dirigent Erki Pehk lausus, et jäi tänavuse ooperimuusika festivaliga igati rahule. Festivali korraldus oli varasemast parem, publikuhuvi suurem ja üritusi rohkem. “PromFesti” kultuurikiht muutub järjest paksemaks, nii et selle ajaloost oli võimalik juba näitus kokku panna. “Attilat” käis vaatamas ligemale 2500 inimest. “Pärnu festival on elujõuline kultuurisündmus maailmas ja Eestis, kindel traditsioon,” kinnitas Pehk.

Noored anded

Pehki sõnutsi on festival mõeldud noortele, et tuua klassikaline muusika neile lähemale.

Klaudia Taevi konkurss on iga kahe aasta järel toimuv noorte lauljate võistulaulmine, mis Pärnusse on toonud noori andeid kõikjalt maailmast.

Nii mõnigi võistluse laureaatidest on nüüdseks laulnud maailma esilavadel, kaasa arvatud New Yorgi Metropolitan Operas, Milano La Scalas, Moskva Suures teatris. Tegu on noorte lauljate, tulevaste tippartistidega, keda sõidavad hindama mainekate Euroopa ja Venemaa ooperiteatrite juhid.

“Pärnu linn toetab meie ettevõtmist. Siin on festivalile ideaalsed tingimused: orkestri lavaauguga teater, kontserdimaja, hea akustika ja meri,” nimetas Pehk.

“PromFesti” finaali kandis otse-eetris üle Klassikaraadio ja salvestas Eesti Televisioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles