Kammerkoor tutvustas Saksamaal Eestit

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rudolstadti kirikus ja mujalgi võeti Eesti koorimuusika publiku poolt soojalt vastu.
Rudolstadti kirikus ja mujalgi võeti Eesti koorimuusika publiku poolt soojalt vastu. Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal naasis Saksamaalt Pärnu kammerkoor, kes osales Saksa kiriku päevade muusikaprogrammis.

Lauljad astusid Eestit ja Pärnut tutvustavate kavadega üles kolmel kirikukontserdil: Berliinis, Rudolstadtis ja Dresdenis.

Koori laulja Rein Jürimäe sõnutsi kutsus neid Saksamaale kohalik diakooniatöötaja Detlef Harland, keda Pärnuga seob 17 aastat koostööd noortevahetus-projektide vallas. Kuna kirikupäevade üks osi oli seekord Ida-Euroopa riikide temaatika, kutsuti pärnakad endise sotsialismileeri kodanikena selle teemaploki muusikakavas osalema.

“Kirikupäevad on Saksamaal toimunud juba 60 aastat, tegu on väga suure ja rahvarohke sündmusega,” seletas Jürimäe. “Festivalil osaleb 100 000 – 200 000 inimest, kellest ligi pool on esinejad, programmis on 2500 üritust staadionikontsertidest teaduslike ettekannete ja messideni.”

Festival rändab linnast linna ja toimub iga kahe aasta tagant.

Pärnu kammerkoor esines kolmes kirikus, mis kuulajatest tulvil. Muusika kuulamise kõrval nägi publik filmiklippe Pärnust, laulupeost ja Kihnu pulmast.

Kontsertide esimeses osas esitas kammerkoor Eesti vaimulikku muusikat, nagu Kreegi ja Sisaski teoseid, teises osas Eesti autorite loomingut, mis eestlastele laulupidudelt armsaks saanud, ja kolmandas rahvalauluseadeid, millest kuulajate lemmikuks kujunesid Tormise Kihnu pulmalaulud.

“Koostasime kava nii, et peale muusikaelamuse saaksid inimesed midagi ka Eesti ja Pärnu kohta teada,” rääkis koori dirigent Elo Kesküla. “Laulude vahele seadsime Pärnut ja Eestit tutvustava sõnalise osa, kaasa võetud suurele ekraanile kuvasime filmilõike ja fotosid Eestist ja laulusõnade tõlkeid. Meie programm oli menukas eeskätt sellepärast, et püüdsime publikuni tuua meie kultuuri eripära ja panime selle välismaalastele arusaadavasse vormi.”

Dirigent tunnustas sakslaste suurt armastust koorimuusika vastu: kammerkoori esinemised võeti soojalt vastu, laululusti jätkus koori ühistel söömaaegadel ja koosviibimistelgi. Õhtuti kõlasid Eesti koorilaulu pärlid kõikjal, kus parajasti peatuti.

Eesti vastu tunti elavat huvi konverentsil, mille teema oli riigi ja kiriku suhted Ida-Euroopa riikides. Jürimäe jutu järgi tegeldakse kirikupäevadel alati maailmas päevakajaliste probleemidega ja arutletakse, kuidas kirik saaks aidata neid lahendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles