Pärnus kuuleb spontaanset jazz’i

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Naissoo Hammond trio armastab kuulajaid üllatada.
Tõnu Naissoo Hammond trio armastab kuulajaid üllatada. Foto: Erakogu

Sel reedel, 17. juunil musitseerib Endla jazzklubis Tõnu Naissoo Hammond trio, mis toob kuulajani teemad biitlitelt, Joe Hendersonilt ja Herbie Hancockilt ning omaloomingutki.

Endla Teatrikohvikus toimuvat jazzklubi vedava Ülle Jantsoni teatel astuvad Tõnu Naissoo (hammondorel) kõrval lavale Danel Aljo saksofonil ja Brian Melvin trummidel. Trio esitatav muusika hõlmab Jantsoni kinnitusel groove-jazz’i, fusion’i ja mainstream’i, välistatud ei ole üllatusedki sest meeste musitseerimises on palju ruumi spontaansusele.

Pianist ja helilooja Tõnu Naissoo on jazz’is tegev üle neljakümne aasta. Väärika pikkusega tegevusperioodi mahub koostöö erinevate siinsete ja välismaiste muusikute ning ansamblitega Collage, Optimistid, Sinilind, Laine, Synthesis, Kaseke, lisaks peaaegu 30 aastat pianistitööd hotellis Viru.

Omanimelisi koosseise on Naissool mitu. Trio vorm on olnud talle Jantsoni kinnitusel kõige südamelähedasem. Heliloojana on ta kirjutanud rohkesti teatri- ja filmimuusikat. Kokku on Naissoo salvestusi 30 heliplaadil.

Brian Melvin kolis USAst San Franciscost Tallinnasse 2000. aastal. Üheksakümnendate alguses esines ta esmakordselt “Jazzkaarel” ja Eestisse tagasi tõi teda armastus. Sellest ajast on Melvin olnud “Jazzkaare” festivalidel tihe külaline, üllatades sageli uue ja huvitava projektiga.

Melvin on vihjanud, et kuigi ta elukoht on praegu Tallinn, ei ole see olnud takistuseks mööda Euroopat tiirutamisel.

Trummipisiku sai mees 1964. aastal telerist biitlite trummari Ringo Starri mängu jälgides. Kui jõuluvana seejärel talle väikese trummi tõi, polnud enam pääsu.

Rahvusvahelisse jazz’i-ringi kerkis Melvin 1980. aastate alguses, kui salvestas mitu plaati koos bassist Jaco Pastoriusega.

Üks edukamaid neist oli Brian Melvin Trio nime all tehtud “Standards Zone” (1986), mis püsis 15 nädalat USA jazz’i-edetabeli tipus.

Viimasel ajal kütkestab Melvinit kõige enam maailmamuusika. Ta õppis tablamängu aastaid tagasi Alla Rakha ja tema poja Zakir Hussaini juures.

Pärast india rütmide maailma on ameeriklane püüdnud süveneda keerukasse aafrika rütmistikku ja folkloori, kus tema teejuht ja sõber on olnud Kwaku Daddy.

Endla jazzklubi on kuulajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles