Nahaarst ei soovita üldse päevitada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Nahaarstid ei soovita katmata üldse päikese käes viibida ja hoiatavad, et varases eas päevitamine maksab ennast hiljem valusalt kätte.

Tallinna Kordamedi kliiniku nahaarst Sergei Maltsev ütles, et tema ei soovita kellelgi päevitada, eriti lastel ja noortel. “Kui see praegu palju päevitav noor naine saab 40, tuleb ta meie juurde oma nahale tekkinud inetuid käsnu laseriga eemaldama. Varem võetud päike maksab aastate pärast kätte. Näen seda iga päev,” lausus ta.

Päevitamine tekitab aja jooksul nahale mitmesuguseid neevuseid ja keratoose. “Pärast näeb naine välja nagu kärnkonn,” märkis Maltsev. Lisades, et ultraviolettkiirgus teeb esialgu küll ilusaks pruuniks, kuid hiljem tekitab naha sisse kogunedes mitmesuguseid inetuid ja ohtlikke moodustisi.

Eriti ohtlikuks hindab nahaarst päevitamise laste puhul. “Minu arvates ei tohiks lapsi üldse randa kaasa tassida ja kui seda teha, siis määrida neid kõige tugevama päikesekaitsefaktoriga kreemiga,” õpetas ta.

Erinevalt terviseameti soovitusest määrida kaitsekreemi paksult peale ütles Maltsev, et piisab õhukesest kihistki kõigil avatud kehapindadel, kuid kreem olgu küllalt kõrge kaitsefaktoriga.

Maltsevi sõnutsi piisab inimesele varjus istudes saadud päikesekiirgusest täiesti ja need, kellel on palju sünnimärke, ei tohiks üldse päikest võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles