Pärnust joostakse rahu nimel Portugali

Karin Allik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahujooks läbib kogu Eestimaad, Pärnust suundutakse Tallinna poole.
Rahujooks läbib kogu Eestimaad, Pärnust suundutakse Tallinna poole. Foto: Peace Run Estonia

Esmaspäeval, 16. juulil jõuab Pärnumaale üleeuroopaline rahujooks, mille kestel antakse edasi tõrvikut, mis alustas veebruaris teekonda Bulgaariast ja lõpetab oktoobris Portugalis.

Jooks algab kell 9 Treimanist ning jätkub Häädemeestel ja Pärnus. Teisipäeval lipatakse tõrvikuga Paikusel, kolmapäeval Pärnjõel.

Ürituse rahvusvaheline meeskond, kes küll vahel liikmeid vahetab, läbib ise kogu teekonna Bulgaariast Portugali. Peamiselt teevad kaasa kogenud maratoonarid, kuid rahutõrvikut saavad soovi korral mõne sammu või kilomeetri vältel käes hoida kõik kohalikudki.

Samuti on huvilised oodatud jooksjatele kaasa elama: näiteks esmaspäeval kell 15.45 võetakse nad vastu Raeküla Vanakooli keskuse juures, kust Kalevi puiestee uut kergliiklusteed pidi liigutakse Mai randa.

Tõrvikut kantakse kogu 24 000 kilomeetri pikkusel distantsil põhiliselt joostes, kohati kasutatakse muidki huvitavaid liikumisvahendeid. “Tõrvikut on kantud ka hobusega, jooksjad kõrval,” tõi Eesti ürituse korraldaja Tiina Varol näite.

Niisugune ettevõtmine on Eestis Varoli sõnutsi toimunud 1993. aastast, kusjuures Pärnut on läbitud pea igal korral. Siiski proovitakse alati leida kohti, kuhu tõrvikuga veel pole jõutud. “Et leek, mis rahutõrvikus põleb, süütaks ja avaks kõigi inimeste südame,” selgitas korraldaja jooksu eesmärki.

Mittetulundusliku ettevõtmisega soovitakse kõikjal maailmas kuulutada rahu, tuua ühtsust ja optimismi. Varem on tõrviku süüdanud, seda hoidnud ja kandnud näiteks Nelson Mandela, Mihhail Gorbatšov ja ema Teresa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles