Energiafirma õpetab säästma

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Sel nädalal kajasid meedias ehmatavad uudised elektrihinna tõusust, mis mõne prognoosi kohaselt võib ulatuda koguni 60 protsendini.

Mida teha? Elektrita elada ei saa, tuleb otsida kokkuhoiukohti. Sellekohast nõu annab üleeile uuendatuna avatud Eesti Energia energiasäästuportaal.

Portaali siseneja näeb korteri ja eramu pilti, valides neist endale sobiva, saab minna 3D mudeli eluruumidesse rändama. Eri tubades näeb elektriseadmetel rohelisi plussmärke, millele vajutades kuvatakse ekraanile tekst, kuhu on märgitud valitud esemega seotud säästmismoodused ja summa, mille võib säästa.

Lambid vahetusse

Nii saab näiteks teada, et vanade hõõglampide kasutamisel võib kodus valgustuse peale kuluda kuni veerand tarbitavast elektrist. Pelgalt lampide vahetusega saaks seda osa kuni 80 protsenti vähendada.

Kui aga 20aastane külmik vahetada A++ külmiku vastu (üldmaht 253 liitrit), hoiab keskmise külmiku eluea ehk 16 aastaga kokku 530 eurot, mis aastas teeb 33 eurot.

Nõudepesumasin aitab kokku hoida keskmiselt 90 protsenti vett ja ligi 60 protsenti energiat. Neljaliikmeline pere, kellel pole nõudepesumasinat, kulutab köögis vee ja selle soojendamise peale keskmiselt 3.39 eurot nädalas. Kui nad kasutaksid vee survet kompenseerivat kraaniotsikut, saaksid nädalas hoida kokku 1.70 ja aastas 88 eurot.

Arvuti võrgust välja

Kui asendada lauaarvuti sülearvutiga, annab säästa 50 protsenti või enamgi energiat.

Arvuti tasub seadistada ennast ise ooterežiimi või täielikult välja lülitama.

Kui lauaarvuti ja LCD-ekraan on pidevalt töös, raiskab see nädalas 2.20 eurot. Kui lauaarvuti on töös neli tundi päevas ja ülejäänud 20 tundi on LCD-ekraan ooterežiimis, kulub nädalas 60 senti. Kui LCD-ekraaniga lauaarvuti on töös neli tundi ja 20 tundi täielikult välja lülitatud, kulub 37 senti nädalas. Seega võiks käitumist muutes aastas kokku hoida 95 eurot. Pole sugugi vähe, eks?

Peale selle saab portaalis koostada oma kodu energiaprofiili, mille põhjal süsteem arvutab välja kodu energiaklassi, näitab ära kodukulude jaotuse, annab soovitused, kuidas kulusid vähendada, ja nimetab rahasumma, mille sel moel säästa saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles