Targa fooriga tuleb teadjana suhelda

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia maantee ja Papiniidu tänava ristmikul reguleerib liiklust videoanduriga foor.
Riia maantee ja Papiniidu tänava ristmikul reguleerib liiklust videoanduriga foor. Foto: Urmas Luik

Paljudele pärnulastele, seda enam külalistele on kas uudis või unustatud uudis, et meie linnas töötab kümme mitte niivõrd tuimast programmist kui liiklejast sõltuvat valgusfoori.

Ilmselt on nii mõnigi meist Maxima poe juurest Laine tänavalt Riia maanteele väljasõitu oodates kella vaadanud ja endamisi vandunud, kui roheline tuli end ligi neli minutit ehk tundub, et lõpmatuseni oodata laseb.

Ning siis näinud, kuidas reas kolmandast autost keegi väljub, esimese auto juhile aknale koputab, foorile lähemale sõita soovitab ja … justkui nõiaväel süttibki roheline.

“Tegemist on ühega Pärnu induktiivanduriga fooridest,” selgitab Pärnu linnavalitsuse liiklusspetsialist Toomas Tammela. “Selle ees on stoppjoon, ja asfaldisse peidetud andur hakkab tööle, kui sõiduk stoppjoone lähedale või fooripostist vähemalt kolme meetri kaugusele jõuab. Siis on ooteaeg rohelise tuleni 40 sekundit.

Kui sohver kas teadmatusest, kogenematusest rooli taga või mingil muul põhjusel stoppjoonest kaugemale jääb ja andur tööle ei hakka, laseb foor kolm tsüklit järjest autosid mööda Riia maanteed, alles siis ühe korra kõrvateelt ja ooteaeg on tõesti pikk.”

Anduritega foorid on Pärnus töötanud paar aastat. Kui alguses oli vähemalt selle Laine tänava foori juures nadivõitu sildike, mis käskis lähemale sõita, siis nüüd loodavad liikluse korraldajad, et kõik autojuhid, olgu nad siis Häädemeestelt või Lätist, loevad nende mõtteid ja aimavad stoppjoone otstarvet lennult.

Nii-öelda tarku foore, mis peavad optimeerima ristmike läbilaskevõimet, on Pärnus teisigi. Kaks neist, Riia maantee ja Papiniidu ristmikul ning Pika ja Vee tänava ristmikul, töötavad nelja ja enama meetri kõrgusele foorikonstruktsioonidele kinnitatud videoanduritega, ülejäänud (Tallinna mnt ja Savi tänava, Tallinna mnt ja Härma–Kilgi tänava, Tallinna mnt ja Lille tänava, Tallinna mnt ja Rohu tänava, Riia mnt ja Tammsaare pst, Riia mnt ja Laine tänava, Riia mnt ja Mere tänava ning Riia mnt ja Kaubamajaka ristmikul) induktiivanduritega.

Induktiivandur tähendab asfaldisse freesitud soonde pigiga kinni valatud juhet, mis liikluse tiheduse andmed edastab foori ajule.

Anduri omahind on küll kõrge, aga plussiks loetakse, et selle töövõime ei sõltu teekatte kvaliteedist, seda on võimalik teise kohta paigaldada ja uuesti häälestada.

Kas Pärnu magistraalide varustamine liiklussagedust lugevate fooridega tähendab loobumist ammu lubatud rohelisest lainest?

“Riia maantee rohelise laine ettevalmistustööd peavad suve jooksul tehtud saama,” kinnitas Toomas Talts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles