Teet Roosaar: Kõikjale samad soodustused

Teet Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu võiks seadusega sätestada ühesugused sõidusoodustused kõigile puuetega inimestele.
Riigikogu võiks seadusega sätestada ühesugused sõidusoodustused kõigile puuetega inimestele. Foto: Urmas Luik

Miks Eesti omavalitsused puudega inimestele bussi­soodustusi kehtestavad? Seetõttu, et ühistranspordiseaduses on neid õige napilt. Eelkooli­ealised, sügava puudega isikud, kuni 16aastased puudega ­isikud, raske nägemispuudega isikud ja sügava või raske nägemispuudega isiku saatjad. Ongi tasuta sõitjatest kõik.

Kui reformierakondlasest riigikogu liige Jüri Jaanson heidab Pärnu linna bussisoodustustele ette (“Tasuline kius tasuta ühistranspordiga“, PP 11.07.), et seal jäeti tähelepanuta raske puudega inimesed, võiks esmalt küsida, miks siis riik rohkem soodustusi ei teinud. Ilmselt peitub põhjus rahas.

Ma pole kunagi ­arvanud, et raske puudega pärnakad tuligi sooduspiletist ilma jätta.

Pärnu linn maksab vedajale dotatsiooni. Tehes rohkem soodustusi, laekub piletitulu vähem ja linn peab bussifirmale rohkem maksma. Soodustusi ei tehta bussifirma arvelt, need maksavad kinni Pärnu maksumaksjad.

Ma pole kunagi ­arvanud, et raske puudega­ pärnakad tuligi sooduspiletist ilma jätta. Selgitasin vaid, et peale kaotajate on uute soodustuste puhul võitjaidki. Eeldusel, et mõlemad kasutavad kuupileteid, tuleb raske puudega pärnakal nüüd viie euro asemel kümme ­eurot kuupiletile kulutada ning puuduva töö­võimega pärnumaalane saab linnas tasuta sõita ega pea enam viieeurost kuupiletit ostma.

Puudega inimeste õiguste eest võitlev rahvaesindaja võiks mõelda sellelegi, et puuduva töövõimega pärnumaalased võivad pärast 1. juulit linnabussides sõita, kuid maakonnasisestel liinidel nad ei saa seda teha. Probleem on üleriigi­line: maanteeamet lähtus üksnes vanusest ­20–62 ja jättis muud erisused arvestamata.

Selle asemel, et riigikogu valimiste eel sõnasõda pidama hakata, võiks erakonnad kokku leppida üleriigilised bussisoodustused ja need seadusega kehtestada. Muidu on nii nagu praegu Pärnumaa maakonnabussides: Soome ja ­Nigeeria pensionäridele on sõit tasuta, kuid puuduva töövõimega pärnumaalasel on Kilingi-Nõmme ja Pärnu vahet sõitmiseks kõige odavam osta kümneeurone kuupilet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles