Ohutusnõuanded jaanipäevaks

Sirle Matt
, Lääne-Eesti päästekeskuse javalike suhete büroo juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli.
Jaanituli. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Lääne-Eesti päästeteenistus jagab nõuandeid jaanipäeva ohutuks veetmiseks.
 

Jaanilõke

Lõkke ümbrus tuleb poole meetri ulatuses heinast puhastada, et tuli ei leviks. Lõkke tegemise põhinõue on, et see oleks ümbruskonnale ohutu.

·       Väike lõke: kui lõkke läbimõõt jääb alla meetri, piisab, kui see paigutada hoonetest 8 meetri ja metsast 10 meetri kaugusele. Sellise väikse lõkke juures peab tule ohjeldamiseks olema kindlasti kas 10-liitrine ämbritäis vett, tulekustuti või aiavoolik veega.

·       Keskmine lõke: ühe- kuni kolmemeetrise läbimõõduga lõkke ohutu kaugus hoonetest on 15 meetrit ja metsast 20 meetrit. Lõkke juures peavad käeulatuses olema kas kaks 10-liitrist ämbritäit vett, tulekustuti või aiavoolik veega.

·       Suur lõke: kui lõkke läbimõõt on üle kolme meetri, tuleb selle asukoht ja tuleohutusmeetmed enne lõkke tegemist päästeasutusega kirjalikult kooskõlastada. Seda saab teha päästeala infotelefoni 1524 kaudu, kust antakse kohaliku päästeasutuse andmed.

·       Tule tegemisel jälgige tuule suunda ja kiirust, et sädemed ei langeks hoonele, metsale, kuivanud taimestikule või muule kergesti süttivale materjalile. Lõket tohib teha tuulevaikse ilma või nõrga tuulega. Lahtist tuld ärge jätke kunagi valveta, laske sel lõpuni põleda või kustutage põlemisjäägid veega.

·       Metsas suveperioodil lõket teha ei tohi, välja arvatud selleks ettevalmistatud ja vastavalt tähistatud kohas, näiteks riigimetsa majandamise keskuse (RMK) ettevalmistatud kohtades, vt www.rmk.ee.

·       Tiheasustusalal võib omavalitsus olla heakorraeeskirjaga seadnud lõkke tegemise suhtes lisapiiranguid. Küsimustega võib alati helistada päästeala infotelefonil 1524.

 
Grillimine

·        Välitingimustes kasutamiseks mõeldud grilli (nii sütega kui gaasiga) tohib kasutada ainult väljaspool hoonet ja ka siis tuleb grilliseade paigutada hoonest ja muudest põlevmaterjalidest ohutusse kaugusse. Puudega köetava grilli puhul on selleks vähemalt 5 meetrit ja sütega ning gaasigrilli puhul vähemalt 2 meetrit. Nii rõdu kui terrass on hoone osad ning seal grillida ei tohi.

Suplemine

·       Kõige rohkem upub suvisel ajal Eestis noorepoolseid mehi ja põhjuseks on sageli alkohol. Siin on lihtne reegel: kui jood, ära uju ja ära lase purjus sõpra vette!

·       Jaanipäeva sagimise käigus ei tohi lapsed kindlasti tähelepanuta jääda. Laste veemõnude nautimine peab olema ohutu, suuremaid lapsi ei tohi panna väikeste järele vaatama ega nende eest vastutama. Lapsi ei tohi kunagi isegi koduaia veekogu ääres valveta jätta, kas või paariks minutiks. Väikesed lapsed liiguvad kiiresti ega hüüa vette kukkudes appi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles