Kurgjal elustub jaaniõhtu kombestik

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaa ühe visiitkaardi, Carl Robert Jakobsoni Kurgja talumuuseumi pere valmistub esivanemate kombel jaanilaupäeva veetma, abiks tulevad Pärnu muusikakambri lauljad, tantsijad, pillimehed.

“Meie esivanematel aitas raskustega toime tulla loodusega ühes rütmis elamine, usume, et aitab meidki,” nentis Kurgja talumuuseumi museoloogilise osakonna juhataja Pille Kuulme.

“Ja just jaaniööst pajatatakse imelugusid, jaanitule jõud ja vägi, noorte kasevihtade tervendav võime, jaanikrantside punumine, laulud, tantsud ja murumängud – mis oleks suvi selle imelise ööta?” arvas Kuulme.

Selleks, et rahvuslikud tavad ei jääks suurpidude varju, ootab muuseumipere külalisi jaanilaupäeva õhtuks Kurgjale, kus kõlavad pärimuslikud laulud ja muusika ning tantsitakse-õpetatakse ajahämarusest ülesäratatud ühismänge.

Lapsed saavad õppida puust taluloomade valmistamist, lilledest pärja ja lõngast paela punumist. Täiskasvanud saavad valmistada saunavihta või käsivikatiga niita.

Kurgja karaski, kohupiimakoogi ja kama kõrvale võib iga jaanituleline enda maitse järgi täidetud ja kodunt kaasavõetud piknikukorvist suupärast nosida.

Põhjalikum info ürituse kohta on talumuuseumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles