Briti popstaar Seal sai endale Pärnus skulptuuri

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu 10. skulptuuripäevadel valminud tööd suvepealinnas Vaasa pargis. Rait Pärg valmistas popstaar Seali büsti.
Pärnu 10. skulptuuripäevadel valminud tööd suvepealinnas Vaasa pargis. Rait Pärg valmistas popstaar Seali büsti. Foto: Eno-Gerrit Link

Läinud nädalal Pärnus menuka kontserdi andnud Briti popstaar Seal võib järgmisel külaskäigul suvepealinna uudistada temast tehtud puuskulptuuri.

Seali kuju voolis tänavustel Pärnu skulptuuripäevadel puust välja Pärnu skulptor Rait Pärg.

Autori sõnutsi toimus Seali kontsert tänavuse skulptuurifestivali avapäeval ja kuna teised kujurid portree tegemist ette ei võtnud, otsustas teha seda tema, ja keda siis veel puusse raiuda kui mitte samal päeval linna külastanud muusikatähte.

Kui sarnane Seali skulptuur lauljaga on, jäägu Pärja sõnade järgi igaühe enda otsustada. “Modelli mul ees ei olnud. Kasutasin pilte ja kui need ära kadusid, pidin mälu appi võtma,” kõneles Pärg taiest tutvustades. “Kuju on ka Lenini ja Urho Kaleva Kekkoneniga võrreldud.”

Kokku valmis tänavustel Pärnu skulptuuripäevadel kuus taiest.

Pärnu kunstnik Üllar Kallau meisterdas skulptuuripäevadel "Sõprade toolid", mis sümboliseerivad Pärnu ja Vaasa sõprussuhteid. Kui tooli istuda ja rääkima hakata, võimendub jutt tooli kumerast kõlakambrist kõrvalistujani. Vilka liikluse ja tänavamüraga kesklinnas ei pruugiks muidu kaasvestlejat kuulda.

Viljar Viik meisterdas nelja päevaga käsi kujutava kaalukiige. Tegemist on kiigega, mille otstes on peopesad, mida ühendab meri.

Ka see skulptuur sümboliseerib mere ääres asuvate Pärnu ja Vaasa 55 aastat kestnud sõprussuhteid.

Vaasa kunstnikult Kalervo Ketonenilt jääb Pärnusse skulptuur "Ema maa".

Soomlase jutu järgi olid tema puutoorikul naiselikud vormid, mida ta veelgi rohkem välja tõi.

Harri Lehtinen ja Susanna Paavola-Lehtinen valmistasid skulptuuripäevadel maharaiutud puude mälestuseks monumendi "Puu R.I.P.".

Raimo Vahtera saetera voolis Pärnu ja Vaasa sõpruse märgiks puusse skulptuuri "Põlev armastus", mis näitab, et Pärnu ja Vaasa vahelised sidemed on sõbralikumad kui paljudel teistel sõpruslinnadel.

Vahtera jutu järgi õnnestus tal veidi ennastki humoristlikus võtmes oma töösse talletada. “Skulptuuri ühel peal on täpselt samasugused hambad kui minul,” väitis ta. Skulptuuri teine tegelane sümboliseerib aga Pärnut, mida soomlane on aastaid armastanud.

Kümnendatel Pärnu skulptuuripäevadel valminud taiesed jäävad Vaasa parki suve lõpuni.

Rait Pärja arvates võiks äsja valminud skulptuurid leida endale tulevikus koha näiteks Vallikäärus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles