Pärnu-Buskerudi koostöö edeneb jõudsalt

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aasta üleujutuse järel Pärnumaa abistamist korraldanud toonane Buskerudi maavolikogu esimees Tor Ottar Karlsen uurimas skulptor Rait Pärja kätetööd. Vapikarud on Pärnul ja Buskerudil tõesti sarnased.
2005. aasta üleujutuse järel Pärnumaa abistamist korraldanud toonane Buskerudi maavolikogu esimees Tor Ottar Karlsen uurimas skulptor Rait Pärja kätetööd. Vapikarud on Pärnul ja Buskerudil tõesti sarnased. Foto: Urmas Luik

Pärnu-Buskerudi koostöö 20. aastapäeva tähistamist alustati eile maavalitsuse saalis meenutuste hommiku ja ühistegevuse sümboli – vapikarude kuju avamisega.

Pärnu maavanem Andres Metsoja ütles tervituseks, et 20 aastat koostööd on olnud huvitav aeg, kuigi temal ühe omavalitsuse juhina tekkis sellega kokkupuude alles kolm aastat tagasi. ”Olgu järgmised kaks aastakümmet veel paremad!” soovis Metsoja.

Buskerudi maavolikogu esimees Roger Ryberg tunnistas, et norralased on seda kohtumist oodanud: ”Meil on, mida meenutada ja millele tagasi vaadata, kuid ühtlasi räägime ka tulevikust.”

Pärnu maavalitsuse poolt tegi kokkuvõtliku tagasivaate 1991. aastal alanud suhetele väliskoostöö spetsialist Kersti Liiva. Buskerudist kõnelesid maavolikogu vanemnõunik Ųivind Thomassen ja Ryberg.

Pärnu-Buskerudi koostöö esimene koordinaator Bjarne Stabęk meenutas, et vajadus humanitaarabi järele taandus Pärnumaal ruttu, asemele tuli inimeselt-inimesele-koostöö, millel tema arvates oli ja on kõige suurem tähendus.

Lõbusate lugude hulgast meenutati Norra kuninga Harald V ja kuninganna Sonja Eesti visiiti 1998. aastal, kui kuninglik paar soovis vaadata Eestit. Tänu Pärnu-Buskerudi koostööle soovitati Pärnut. Jalutuskäigul läbi linna juhtus, et Eesti president Lennart Meri juhtis Norra kuninga Hommiku tänaval Citi pubi juurde.

Kõrtsmik Harri Rondo ei löönud verest välja ja valas kõrgetele külalistele kesvamärga. Järgmisel päeval ilmusid Norra Aftenpostenis fotod Pärnus õllega maiustavast kuningast. Nüüd astuvad norralased alati Rondo juurest läbi.

Rääkides koostöö tulevikust, ütles Ryberg, et see hakkab toetuma Euroopa majandusala (EEA) grantidele. Projektide valdkonnad on väga erinevad alates võrdõiguslikkuse, naiste- ja lastevastase vägivalla teemadest, kultuuripärandi kaitsest, spordist, kultuurivahetusest majandusplaanideni välja. Nii on Norra investeerinud Eestis taastuvenergiasse üle miljardi Norra krooni ja Buskerudi maakonnale kuulub energeetikahiid Vardar, mis on huvitatud tuuleparkide arendamisest Pärnu maakonnas.

Eile õhtul andsid Ammende villa aias kontserdi Pärnu noorteansambel Greip ja ballaade, poppi ja jazz’i viljelev Veslemųy Solberg Norrast. Läinud aastal valiti Solberg Buskerudi aasta artistiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles