Linnamaalijad kogunesid sümpoosioniks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Eelmisel nädalal said Pärnus kokku 15 kunstnikku, et kanda suvepealinn pintsliga lõuendile.

30. juunil avati Anni akadeemia õuel linnamaalijate sümpoosioni kümnes juubelinäitus, mille ühe osana näeb suve lõpuni varasemate aastate parimaid palasid.

Näituse peakorraldaja Üllar Kallau kinnitusel on iga aasta olnud ise nägu ja sageli on kunstnike töid läbinud konkreetsel perioodil ühiskondlikke debatte ärgitanud teemad. Näiteks juhtis kunstnik Mall Nukke eelmisel aastal paadile maalitud kalaskeletiga tähelepanu Vallikraavis hukkunud kaladele.

Sel aastal valminud töödest kobab sotsiaalseid sfääre Aivar Kurvitsa poolt Tootsi vallale laulupeoks maalitud silt (pildil), millel on näha sealset vabrikut koos avamis- ja sulgemisaastaga. Kallau selgitusel pöördus vald nende poole, et tõmmata tähelepanu vabriku sulgemisega kaasnenud töökohtade kadumisele.

Kurvitsalt pärineb ka näituse juubelimaal “10 aastat Pärnu kunstisuve”, mis külastajat Anni akadeemia õue sissekäigu juures tervitab. Kallau hinnangul on Kurvits igal aastal omanäolise stiiliga kõrget taset näidanud.

Sümpoosionil on Kallau andmeil osalenud suurem osa Pärnust pärit kunstnikke, aga esindatud on välismaalasedki. Põhjus, miks kunstnikud just Pärnusse kogunevad, seisneb siinses soodsas linnakeskkonnas.

“Tavaliselt kipuvad kunstnikud ikka põõsasse ronima, aga Pärnu töötab suvel linnana väga hästi,” nendib Kallau.

Kunstnikud on kujutanud nii loodust, arhitektuuri kui suvitajaid, üks kunstnike meelispaiku Pärnu vanalinn, mis võlub hästi säilinud vanade hoonetega.

Sümpoosioniaastate jooksul on kunstnikud üritanud leida mingi ühisosa või tehnika, mis linnakeskkonna laialivalguva teemade hulga tervikuks seob. Näiteks on õpitud munatempera tehnikat, maalitud paate ja loodud skulptuure.

Sel aastal paistab silma puidu kasutamine skulptuurides. Näituseeksponaatide seast paistavad enim silma puulõikaja Raivo Perandi modelleeritud käilakujud, mis tänu autentsusele omal ajal ideaalselt laevaninasse sobinuks.

Üritust kümme aastat korraldanud Üllar Kallau sõnutsi on õpitud nippide ja ühise näituse kõrval oluline seltskondlik tahk.

“Sümpoosionidel kipub tihtipeale osalema ühtne sõpruskond. Suur osa kunstnikest on minu isiklikud tuttavad, kes üksteist ei tunne ning sümpoosionil tuttavaks saavad,” räägib Kallau.

Siiski luuakse piiratud ajaga ja seltskondlike tegevuste kõrval kõrgetasemelisi taieseid ja kunstnikud näitusetööde kvaliteedi suhtes järeleandmisi ei tee.

Pärnu kujutamisel osalesid Aivar Kurvits, Üllar Kallau, Raivo Perandi, Marju Lorentson, Ly Saat, Mairi Lilleleht, Aili Mets, Ella Žuliene, Mall Heinonen, Mall Nukke, Lea Kuusk, Sveta Markina, Mare Sekk, Max Hamouie ja Külliki Järvila.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles