Mürgistus ähvardab enim alla kolmeaastaseid

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba üks südame- või vererõhutablett võib pisikesele lapsele olla surmav.
Juba üks südame- või vererõhutablett võib pisikesele lapsele olla surmav. Foto: Ants Liigus

Terviseameti mürgistusteabekeskuse spetsialistide sõnutsi tuleb kõige enam mürgistusjuhte ette kuni kolmeaastaste lastega, kes pistavad kõik kättesaadavad ahvatlused esmalt suhu.

Mürgistusinfoliinil 16 662 tulnud kõnedest selgub, et lapsed leiavad mürgistusi tekitavaid aineid nii külaliste maha asetatud kottidest, nagisse riputatud rõivaste taskutest, prügikastide ümbrusest, kodumurult pärast grillipidu või lauaservadelt-kapiäärtelt.

Valdav osa laste mürgistustest oleks täiskasvanute tähelepanuga välditavad. Nii näiteks tuleks vanavanematel enne laste vastuvõtmist üle vaadata oma ravimite ja kemikaalide hoiukohad ning arvestada, et viimase külastusega võrreldes võivad lapsed suuta ronida kõrgemale ja avada kappe, mis seni olnud kättesaamatud.

Raskeimad mürgistused on põhjustatud südame- ja vererõhutablettidest. Enamik neist on lapsele juba ühes annuses surmavad.

Sageli pannakse lastele maale sõites igaks juhuks kaasa allergiaravimeid. Nende ja kõikide muude rohtude puhul tuleb kindlasti arvestada arsti kirjutatud annustega, sest suuremad kogused ravimit ei kaota probleeme kiiremini, küll võivad kutsuda esile mürgistuskaebusi.

Paljude mürgistusõnnetuste põhjuseks on köögis kraanikausi all hoitavad söövitavad kodukemikaalid. Eluaegseid terviseprobleeme võivad tekitada joogipudelitesse ümber valatud kodukemikaalid, mida laps lemmikjoogi pähe lonksab.

Kosmeetikatoodetest tasub lastele kättesaamatutesse kohtadesse ära panna depilatsioonikreemid, mis lapsele suhu ja silma sattudes on kindlalt söövitavad. Ohtlikud on kõik kunstküünte paigaldamisel kasutatavad lahused ja liimidki.

Esmaabi

* Mürgise aine allaneelamisel loputage kannatanu suu ja tehke kindlaks aine täpne nimetus.
* Kodukeemiaga mürgistuse korral ärge ajage kannatanut oksendama, ka aktiivsöe andmine võib olla vähe efektiivne, lahjendamiseks andke väikeste lonksude kaupa vett, edasiseks tegutsemiseks helistage infoliinil 16 662. Kemikaali või ravimi pakend hoidke helistamise ajal käepärast.
* Söövitavate ainete allaneelamisel on oksendamise esilekutsumine keelatud.
* Igas kodus võiks varuks olla aktiivsütt.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles